Олександр Каленков вважає, що невідшкодування ПДВ ряду великих промислових підприємств може бути диверсією проти влади / фото прес-служба

Невідшкодування ПДВ низці великих промислових підприємств може бути диверсією проти влади.

Про це заявив президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

Читайте такожЧерез неповернення ПДВ мешканці промислових міст залишаться без грошей перед Новим роком - глава "Укрметалургпрому"

Відео дня

"Держава зобов'язана у строк повернути переплачений ПДВ. Те, що ми не отримаємо понад 1,5 мільярди гривень у ці дні – це створює саме проблему, цю точкову, одиничну саме в ці дні. До кінця року у нас не буде іншого резерву для того, щоб покрити заробітні плати працівників, розрахуватися з підрядниками… я не знаю – це зроблено з дурості, через недогляд чи це диверсія проти влади", – сказав він в ефірі телеканалу "112 Україна".

Каленков підкреслив, що невиплата ПДВ промисловцям запустить спіраль ще більших невиплат – зарплат, відрахувань до місцевих податків тощо.

"Ви розумієте настрій людей у цих промислових регіонах, коли вони через те, що держава не виконує свої зобов'язання, не повертає у строк гроші самих же підприємств, затримка заробітної плати, оплата всіх соціальних допомог тощо. І потрібно розуміти, що це йде як спіраль: не отримають гроші постачальники, вони не зможуть виплатити зарплати своїм працівникам, не отримають гроші підприємства – не будуть нараховані податки на заробітну плату, не отримають гроші місцеві бюджети, Пенсійний фонд, держбюджет, і це все піде погіршення ситуації, як по спіралі. Навіщо запускати цю спіраль неплатежів у цей час – я не розумію. Це не та стаття витрат, на якій потрібно економити", – додав президент "Укрметалургпрому".

Нещодавно стало відомо, що держава може призупинити відшкодування ПДВ низці великих промислових підприємств. Так, міністр економіки України Тимофій Милованов заявив про намір підписати з представниками промисловості меморандум, в якому будуть зафіксовані основні проблеми промпідприємств та шляхи їх розв'язання. При цьому міністр висловив упевненість в необхідності написання стратегії розвитку вітчизняної промисловості.