Ілюстрація REUTERS

Міністерство юстиції України стягнуло цього року 6,5 млрд грн по сплаті аліментів і 500 млн грн боргів із заробітної плати.

Читайте такожДо реєстру боржників потрапили понад 1,7 мільйона українців (інфографіка)

Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська в інтерв'ю "РБК-Україна".

Відео дня

За його словами, новий механізм стягнення аліментів показав свою ефективність. "Аліменти – це зараз найкраще, що стягується в системі виконавчого впровадження. Тут не можу сказати, що це наша заслуга. Це заслуга роботи попереднього керівництва міністерства. Була спеціальна програма і законодавчі зміни були тоді запроваджені. Цього було тоді достатньо, щоб запровадити нормальний механізм сплати аліментів", - зазначив Малюська.

За його словами, проблема ще залишається, але наявні засоби дозволяють працювати з цією заборгованістю. "Крім того, там немає мораторію, тому є ефективна система впливу на боржників, яка працює дуже гарно", - продовжив міністр.

Також він зазначив, що виконавці дуже хочуть, щоб такий самий вплив можна було застосовувати і до інших боржників. "Але це вже складне політичне рішення", - зауважив Малюська.

Щодо боргів із заробітної плати міністр сказав, що по цьому питанню працювати виконавцям складніше, стягнуто коштів значно менше. "У нас за 2019 рік приблизно півмільярда гривень стягнуто заборгованості по заробітній платі. Значною мірою заважає працювати те, що тут багато боржників знаходяться в державному секторі – комунальні підприємства; підприємства, які перебувають в різноманітних програмах, тому і кошти не завжди вдається стягнути. Звичайно, є приватні компанії, які заборгували по заробітній платні. Але, в основному, хронічні борги мають комунальні підприємства", - зазначив Малюська.