Віце-прем'єр Держради КНР Лю Хе і президент США Дональд Трамп / REUTERS

США і Китай підписали угоду про першу фазу врегулювання торговельних суперечок.

Документ підписали президент США Дональд Трамп і віце-прем'єр Держради КНР Лю Хе, передає РБК з посиланням на Reuters.

В рамках домовленостей Китай протягом двох років повинен купити у США сільськогосподарську продукцію та інші товари на $200 млрд. Завдяки угоді Вашингтон скасував заплановане на грудень минулого року підвищення мит на китайські товари, включаючи телефони, іграшки та ноутбуки.

Відео дня

При цьому вже встановлені мита у розмірі 25% на товари з Китаю загальною вартістю $250 млрд залишаються в силі до тих пір, поки країни не укладуть другий етап угоди, заявив Трамп. Таке рішення він пояснив тим, що інакше у США не залишилося б "козирів для переговорів".

Читайте такожСири та шампанське: США пригрозили обкласти митами товари з Франції

Він сказав, що такі питання, як китайські державні субсидії, стануть предметом майбутніх переговорів, передає BBC.

"Це дуже важлива і значна подія. Сьогодні ми зробили важливий крок. З Китаєм таких кроків раніше ніколи не було - в бік майбутнього, в якому торгівля буде чесною і взаємовигідною", - сказав Трамп під час підписання угоди.

При підписанні Трамп також повідомив, що має намір відвідати Китай "у не надто віддаленому майбутньому".

Голова КНР Сі Цзіньпін назвав укладення угоди знаком того, що сторони можуть вирішити наявні у них суперечності шляхом діалогу. Угоду він назвав вигідною як для Пекіна і Вашингтона, так і для решти світу, повідомляє CNN.

Як повідомляв УНІАН, раніше Міністерство фінансів США виключило Китай зі списку країн, що маніпулюють валютою.

Торгова війна між Китаєм і США почалася в 2018 році після того, як Трамп ввів і підвищив мита на імпорт товарів із Китаю. У Вашингтоні вважають, що китайські виробники користуються відкритістю ринку США і підривають позиції американських конкурентів. Крім того, американська сторона звинувачує китайські компанії в крадіжці технологій. На мита Пекін відповідав дзеркально.