Ілюстрація REUTERS

Міжнародний валютний форд погіршив прогноз світового економічного зростання в 2020 році до 3,3% з 3,4%, прогнозованих у жовтні.

Читайте такожЗростання світового ВВП сповільнилося до 12-річного мінімуму - ООН

Як йдеться у звіті МВФ про перспективи розвитку світової економіки, прогноз на 2021 рік погіршено до 3,4% з 3,6%, прогнозованих раніше.

Відео дня

За оцінками МВФ, є значні ризики, пов'язані із загостренням геополітичної напруженості, особливо між США та Іраном, а також з посиленням соціальної напруженості, подальшим погіршенням відносин США з торговельними партнерами і поглибленням економічних спорів між іншими країнами.

У МВФ допускають, що реалізація цих ризиків може привести до швидкого погіршення настроїв, викликаючи сповільнення світового економічного зростання.

Головними завданнями в умовах, що склалися, експерти фонду вважають підвищення фінансової стійкості й потенціалу зростання.

Також у МВФ зазначили, що на національному рівні доцільно забезпечувати своєчасну підтримку попиту, використовуючи як податково-бюджетні, так і грошово-кредитні важелі.

За оцінками Фонду, світове економічне зростання в 2019 році становило 2,9%.

Показники по Україні в оновлених прогнозах МВФ не наводяться.

Як повідомляв УНІАН, зростання реального ВВП України в третьому кварталі 2019 року становило 4,1% у річному вираженні. Очікуваний показник зростання за підсумками 2019 року в цілому на рівні близько 3,5% стане максимальним за останні 8 років.

За останніми прогнозами, Міжнародний валютний фонд очікує зростання економіки України в 2020 році на 3%, Світовий банк - на 3,7%.

Національний банк України прогнозує зростання реального ВВП України в поточному році на 3,5%, уряд - на 3,7%, проте в НБУ і в Кабміні анонсували перегляд цих прогнозів.