Ілюстрація REUTERS

Китаю доведеться скоротити податки, збільшити державні витрати й зменшити процентні ставки, щоб не дозволити епідемії коронавірусу створити катастрофу вже й без того млявій економіці.

Про це пише CNN, додаючи, що точно економічні наслідки від поширення вірусу неможливо визначити. Однак, державні ЗМІ Китаю й економісти кажуть, що темп економічного зростання Китаю може сповільнитися на 2% в цьому кварталі. Адже смертельний коронавірус змусив великі частини країни завмерти. Сповільнення такого масштабу може вилитися в збитки в розмірі 62 мільярдів доларів через втрачений темп зростання.

Читайте такожCNBC: Коронавірус в Китаї може обвалити світову економіку

Відео дня

Китай не може собі дозволити, щоб такий удар відбувся. У минулому році темп зростання економіки країни вже був найнижчим за майже три десятиліття. Це сталося через те, що Пекіну довелося розбиратися зі зростанням боргу й наслідками торговельної війни зі США. Коронавірус, який походить з міста Ухань, вже вбив більше 200 людей і заразив більше людей, ніж в часи епідемії SARS у 2003 році. Хвороба такої сили навіть не була на китайському «радарі». До спалаху уряд країни більше боявся того, що соціальні хвилювання можуть стати проблемою за теорією «чорного лебедя», тобто причиною непередбачуваних і хаотичних подій, які, на думку чиновників, могли б виникнути через ріст рівня безробіття.

Читайте такожКоронавірус із Китаю: що чекає економіку України

Тепер Пекін з усіх сил намагається зупинити вірус, щоб він не встиг зробити діру в економіці. Компартія нещодавно призначила прем’єр-міністра країни Лі Кецяна відповідальним за контроль вірусу. Рішення було чітким сигналом про те, що боротьба з вірусом стала «головним серед пріоритетів» для Пекіну.