Ілюстрація REUTERS

Державний бюджет України в поточному році через міцніший курс гривні і через ряд інших причин може недоотримати близько 60 млрд грн планових доходів, що повністю компенсується завдяки понадплановим надходженням на користь «Нафтогазу України» від російського «Газпрому» на 2,9 млрд дол.

Читайте такожБізнес спрогнозував курс гривні на кінець року

Таку думку УНІАН висловив генеральний директор інвесткомпанії Dragon Capital, президент Європейської Бізнес Асоціації Томаш Фіала.

Відео дня

«Недобір доходів через курс та з деяких інших причин буде на рівні близько 60 млрд грн цього року. Але він повністю перекривається надприбутками, які отримав «Нафтогаз» від «Газпрому», на 2,9 млрд дол.», - сказав Фіала.

За його словами, уряд швидше за все буде після першого кварталу переглядати бюджет, але підстав для істотного скорочення державних витрат немає завдяки наявним компенсаторам.

Зокрема, «Нафтогаз» заплатить більше податків і дивідендів, а також додаткові надходження до бюджету можуть бути забезпечені за рахунок подальшої детінізації економіки, приватизації та концесії держмайна.

Як повідомляв УНІАН, доходи загального фонду госюджета України в січні становили 42,6 млрд грн, що на 13,8 млрд грн, або на 25%, нижче планового показника на цей період.

За інформацією Міністерства фінансів, головною причиною недовиконання за доходами стали суттєві зміни макроекономічних показників, включаючи вищий обмінний курс гривні - 24,1 грн / дол. проти 27 грн / дол., а також нижчий обсяг імпорту - на 2,5%, нижчі ціни на газ.

Держбюджет на 2020 рік передбачає доходи в 1,096 тлрн грн, витрати в 1,182 трлн грн, граничний рівень дефіциту в 94,3 млрд грн, граничний обсяг держборгу в 2,363 трлн грн.