Було зазначено, що актуальність комплексної податкової реформи обумовлена, перш за все, погіршенням економічних макропоказників / фото УНІАН

У Верховній Раді України відбулося засідання робочої групи з розгляду питань підготовки законодавчої бази щодо комплексного реформування податкової системи України. Серед усіх пропозицій обговорювали і ідеї експертів, надані в рамках програми «Від нестабільності до гармонії». Вона, за словам експертів, передбачає лібералізацію фіскального законодавства, забезпечення балансу інтересів держави і підприємців, а також створення єдиного податкового органу із загальною інформаційною системою та digital-інструментарієм для моніторінгу й аналітики.

Зустріч відбулась в рамках роботи підкомітету Верховної Ради з питань правового забезпечення діяльності податкових органів, головою якого є Дар'я Володіна. Учасниками стали кандидат юридичних наук та провідний автор програми "Від нестабільності до гармонії" Андрій Гмирін, експерт з податкових питань Олександр Кучеренко, народні депутати, юристи та чільники громадських організацій.

Було наголошено, що нагальність комплексної податкової реформи обумовлена, передусім, погіршенням економічних макропоказників, тіньовим характером української економіки, скороченням надходжень до державного бюджету. Так, у 2019 році державна скарбниця недоотримала понад 66 млрд грн запланованих доходів. У січні 2020 року доходи загального фонду були меншими на 13,8 млрд грн.

Відео дня

Читайте такожФонд держмайна планує цього року продати понад 500 держпідприємств

На думку О. Кучеренка, головною причиною таких показників є розбалансованість у роботі фінансових органів. В Україні їх діє 4: податкова, фіскальна, митна і аудиторська державні служби. Часто вони дублюють функції одна одної, діють не скоординовано, чим гальмують розвиток бізнесу та економіки країни.

Експерт вважає, що Україні потрібне зрозуміле і стабільне фіскальне законодавство, ліберальна система податків, чесний і прозорий підхід до їхнього формування, рівність усіх суб’єктів перед законом, зручна електронна клієнтоорієнтована система адміністрування і єдиний управлінський орган замість кількох.

Доцент Університету Державної фіскальної служби України Андрій Гмирін презентував концепцію проекту Закону України «Про Державну службу доходів України» (ДСД). Саме вона, на його думку, й має стати єдиним державним органом, який би реалізував податкову і митну політику, здійснював контроль над дотриманням фінансового законодавства, розслідував відповідні злочини. «Державна служба доходів дозволить сформувати гармонійне податкове середовище, вдосконалити фінансовий контроль та збільшити дохідну частину бюджету як основу економічної безпеки України й розвитку суспільства, бізнесу та держави», - сказав науковець.

Він пояснив, що ДСД об'єднає Податкову і Митну служби, Службу фінансового моніторингу, Службу фінансового аудиту та Службу фінансових розслідувань. Вона має працювати із єдиною автоматизованою інформаційно-аналітичною системою, що дозволить якісно планувати бюджет і боротися з фінансовими злочинами і порушеннями прав власності. Андрій Гмирін зазначив, що керівник нового органу має бути підзвітним Президенту України, а свою посаду обіймати не більше 5 років. Обиратиме голову Державної служби доходів фахова конкурсна комісія. Служба також матиме відповідні територіальні підрозділи.

«Створення Служби державних доходів - лише перший крок комплексної податкової реформи, яку ми розробили в рамках програми «Від нестабільності до гармонії», - наголосив експерт. - Далі мають бути реформовані податки – знижене ПДВ, введено Податок на виведений капітал та проведено податкову амністію. У комплексі всі ці реформи забезпечать рівень щорічного економічного росту 5-7%, як це передбачено Стратегією розвитку фінансового сектору України до 2025 року й іншими стратегічними державними планами».

«Зважаючи на експертні висновки, я зі свого боку вже зареєструвала законопроект про поступове, упродовж 5 років, зменшення ставки ПДВ до 15%. У комплексі з іншими запропанованими змінами це має оздоровити економіку та інвестиційний клімат в Україні. Вважаю, що маємо обговорити це питання разом із фахівцями ДПС, ДМС і ДФС», - підкреслила Дар'я Володіна.

Учасники робочої групи прийняли рішення продовжити роботу над пакетом законопроектів щодо реформування податкової системи України.