Прем'єр анонсував перегляд бюджету на основі оновленого макропрогнозу / фото УНІАН

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук анонсував, що найближчим часом буде переглянуто макроекономічний прогноз, що спричинить необхідність внести навесні відповідні зміни в державний бюджет на 2020 рік.

Читайте такожМінфін не бачить причин для перегляду бюджету України на 2020 рік

Про це він заявив під час представлення звіту про роботу уряду в залі Верховної Ради.

Відео дня

"Зараз, звичайно, його потрібно переглядати. Міністерство економіки вже над цим працює. Я думаю, що в найближчі пару тижнів ми вийдемо з новим макропрогнозом на цей рік, і, звичайно, навесні нам потрібно повертатися до перегляду (бюджету – УНІАН), щоб подивитися ще раз з урахуванням цього макропрогнозу на державний бюджет", - сказав Гончарук.

Прем'єр зазначив, що в попередньому макропрогнозі закладалися ціни на енергоресурси, кон'юнктура на зовнішніх ринках, валютний курс, які суттєво відрізняються від нинішніх.

Як повідомляв УНІАН, восени 2019 року Мінекономіки представило оновлений макропрогноз по Україні на 2020-2022 роки, в якому середній валютний курс на 2020 рік передбачено на рівні 27 гривень за долар.

Доходи державного бюджету України в січні становили 42,6 мільярда гривень, що на 25% нижче планового показника на цей період. За повідомленням Міністерства фінансів, головною причиною недовиконання по доходах стали суттєві зміни макроекономічних показників України в порівнянні з прогнозом уряду, затвердженим у жовтні 2019 року.

Прем'єр-міністр Гончарук пояснив недовиконання бюджету в січні зміцненням гривні та теплою зимою. Він зазначив, що бюджет раніше планувався за вищим курсом долара, що і викликало невідповідності.