Ілюстрація / REUTERS

Різке падіння світових цін на нафту може спричинити здешевлення важливих складових українського експорту, зокрема, аграрної продукції і металів, а це зменшить приплив валюти в країну.

Читайте такожГривня почала робочий тиждень з падіння: свіжі курси Нацбанку

Таку думку висловив "Апострофу" керівник аналітичного департаменту інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій.

Відео дня

За його словами, наразі для торгового балансу України, яка імпортує нафту і нафтопродукти, нинішня ситуація на ринку вигідна. Але слідом за нафтою зазвичай дешевшає також інша сировина.

"За нафтою можуть потягнутися інші сировинні ринки, ціни на аграрні товари сильно залежать від цін на нафту", - підкреслив Паращій.

Якщо подешевшає аграрна продукція та, наприклад, метали, які є важливими складовими українського експорту, в країну буде менше надходити валюти, і тиск на гривню посилиться.

Аналітик стверджує, що Україна також сильно залежить від фінансових ринків, а тому ефект від нинішньої ситуації може бути неоднозначний. "Багато що буде залежати від того, як стане діяти наш уряд, в якому поки навіть немає економічного блоку. І поки для нашої країни все виглядає дуже неоднозначно", - заявив Олександр Паращій.