Ілюстрація REUTERS

Національний банк України у вівторок, 10 березня, продав на міжбанківському валютному ринку 270 мільйонів доларів, що дозволило стабілізувати гривню.

Читайте такожДолар та євро різко рвонули вгору: свіжий курс Нацбанку

Як повідомляється на сторінці НБУ в соцмережі Facebook, на міжбанківському валютному ринку попит істотно переважав над пропозицією, насамперед під впливом психологічних факторів через погіршення настроїв учасників ринків у результаті поширення у світі коронавірусу та шокового падіння цін на нафту в останні дні.

Відео дня

"Для згладжування коливань Національний банк проводив інтервенції з продажу валюти. З цією метою було продано 270 мільйонів доларів США. Майже вся сума була продана протягом першої половини дня, а після обіду ситуація на валютному ринку була відносно спокійною і не потребувала суттєвого втручання з боку НБУ", - зазначається в повідомленні.

В НБУ зазначили, що фундаментальних факторів для суттєвого погіршення ситуації поки немає, оскільки Україна продовжує нарощувати постачання товарів за кордон за основними статтями експорту, при цьому не будучи експортером нафти, зниження цін на яку, навпаки, дозволяє економити на імпорті енергоносіїв.

За інформацією регулятора, скорочення вкладень нерезидентів в гривневі облігації уряду наразі не суттєве й панічного виведення інвестицій з України немає.

Загалом Нацбанк назвав статистику валютного ринку з початку року досить позитивною, оскільки Нацбанк купив валюти на 360 мільйонів доларів більше, ніж продав, а станом на початок тижня населення продало майже на 500 мільйонів доларів більше валюти, ніж купило.

"Національний банк і надалі буде уважно стежити за ситуацією на фінансових ринках і при необхідності проводити валютні інтервенції. Міжнародні резерви України на сьогодні перевищують 26 мільярдів доларів США і достатні для виконання поточних зобов'язань України, так і для згладжування надмірних курсових коливань на валютному ринку", - підкреслили в НБУ.

Як повідомляв УНІАН, нафту марки Brent за вихідні зафіксувала падіння на 30% - до 34 доларів за барель, продемонструвавши найгіршу динаміку з 1991 року, коли почалася війна в Перській затоці. Слідом за обвалом цін на нафту різко просіли валюти низки країн і котирування фондових бірж.

Вартість долара США в обмінних пунктах Києва на ранок вівторка, 10 березня, зросла до 25,80 гривні, євро - до 29 гривень. Котирування гривні до долара США на міжбанківському валютному ринку до полудня просіли на 35 копійок - до 25,30/25,35 гривні/долар, до євро - на 40 копійок, до 28,75/28,80 гривні/євро.