Ілюстрація REUTERS

Національний банк України з початку року витратив на підтримку гривні близько 1,5 мільярда доларів з резервів.

Читайте такожДолар в обмінниках зупинився на рівні 28,50 гривні

Про це заявив заступник голови НБУ Олег Чурій в ході брифінгу.

Відео дня

"Національний банк активно продає іноземну валюту. У нас на сьогодні достатньо резервів. З початку року чисті інтервенції з продажу іноземної валюти становить приблизно 1,5 мільярда доларів", - сказав Чурій.

Він підкреслив, що минулого року НБУ купив на ринку близько 8 мільярдів доларів, тому має достатній запас міцності.

"Резерви знаходяться сьогодні на рівні понад 24 мільярди доларів. Резерви виключно в цінні папери найвищої якості",- додав Чурій.

За його словами, перш за все, це цінні папери американського казначейства, де знаходиться приблизно половина наших резервів.

Також Чурій зазначив, що зниження курсу національних валют зараз відбувається і в інших країнах.

Зокрема, російський рубль знизився на 30%, також під тиском перебувають валюти таких країн-сусідів України, як Туреччина, Польща, Білорусь.

Чурій підкреслив, що Нацбанк і далі підтримуватиме валютний ринок, а курс не може постійно рухатися в одному напрямку, і надалі на ринку буде розворот.

Також він повідомив, що найближчими місяцями Нацбанк очікує поповнення своїх резервів за рахунок валюти, отриманої НАК «Нафтогаз України» від російського «Газпрому» в результаті виграшу в Стокгольмському арбітражі.

За словами Чурія, сьогодні Національний банк України проведе аукціон з продажу готівкового євро за безготівковий об'ємом до 200 млн євро.

Він нагадав, що вчора НБУ провів перший такий аукціон з граничним обсягом в 100 млн євро і обміняв 35 млн євро готівки на безготівкові кошти.

«Сьогодні ми проводимо ще один аукціон - вже на 200 млн євро. Продаж готівкового євро за безготівковий. Результати будуть вже наприкінці дня», - сказав Чурій.

За його словами, НБУ продовжить такі аукціони наступного тижня, а також найближчим часом в Україну надійде партія готівкового долара.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України на понеділок, 23 березня, встановив офіційний курс гривні до долара США на рівні 27,74 грн/дол., тобто гривня після двотижневого падіння зміцнилася до долара на 6 копійок.

Гривня зміцнилася і на міжбанківському валютному ринку - до 15.00 в п'ятницю котирування долара зросли до 27,43/27,53 грн/дол.

Вартість долара США в обмінних пунктах Києва в п'ятницю залишилася на рівні середи та четверга - 28,50 грн за долар.

На українському валютному ринку два тижні спостерігався підвищений попит на валюту, викликаний погіршенням настроїв учасників ринку через поширення в світі коронавірусу.

Минулого тижня регулятор витратив на підтримку гривні 981,6 млн дол., за чотири дні поточного тижня - 938 млн дол.

У 2019 році Нацбанк поповнив резерви за допомогою купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку на 7,9 млрд дол.