Ілюстрація REUTERS

Міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов закликав українців свідомо ставитися до споживання комунальних послуг і своєчасно їх оплачувати, незважаючи на законодавчі послаблення термінів оплати на період введеного в країні карантину, для стабільної роботи галузі.

Читайте такожУкраїнцям збільшать субсидії на період карантину - додадуть 300 гривень

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства розвитку громад і територій.

Відео дня

Зазначається, що прийнятий Верховною Радою 17 березня закон, спрямований на попередження виникнення і розповсюдження коронавірусної хвороби, передбачає безперервне здійснення постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання, водовідведення, поводження з побутовими відходами, а також послуги з управління багатоквартирним будинком. А також надає громадянам України певні відтермінування щодо оплати за комунальні послуги в період дії карантину та 30 днів після його відміни.

Незважаючи на прийняті послаблення з оплати комунальних платежів, Чернишов підкреслив важливість своєчасної їх оплати та раціонального споживання. Адже, комунальні послуги та їх якісне надання стають все більш актуальними питаннями, особливо зараз, в режимі надзвичайної ситуації.

«Свідоме ставлення до споживання комунальних послуг повинне бути посилене. Свідомість - не тільки в ощадливості, але і в тому, як ми, громадяни України, за такі послуги платимо. Враховуючи ситуацію, яка зараз склалася в Україні, та заходи, вжиті урядом для підтримки населення, несплата громадянами за житлово-комунальні послуги може призвести до складнощів в роботі постачальників", - цитує прес-служба Чернишова.

За інформацією прес-служби, зараз всі підприємства, організації та установи житлово-комунальної сфери працюють у звичному режимі.

Міністр також закликав усіх громадян бути свідомими й підтримувати один одного в цей нелегкий період. Зокрема, допомагати літнім людям платити за житлово-комунальні послуги онлайн.

"Звертаюся до всіх, у кого є близькі люди похилого віку. Допоможіть вашим рідним і сусідам оплатити комунальні платежі дому онлайн. Зупиніть родичів і знайомих літніх людей, які йдуть з будинків до черг. Нема потреби піддавати себе небезпеці. Нехай залишаються вдома. Уряд і надалі буде робити все можливе для більшої соціальної підтримки населення. Панікувати не варто. Тільки об'єднавши зусилля, ми вийдемо з кризової ситуації», - зазначив Чернишов.

Як повідомляв УНІАН, 17 березня депутати Верховної Ради прийняли низку законів, які вносять зміни у чинні норми законодавства для запобігання виникнення і розповсюдження коронавірусної хвороби (COVID-19).

Кабінет міністрів на засіданні 25 березня продовжив карантин в Україні до 24 квітня, а також на місяць ввів режим надзвичайної ситуації по всій країні.