Банкам можуть заборонити підвищувати ставки за кредитами / фото УНІАН

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков підписав закон про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямовані на забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019) (№3275).

Читайте такожПоловина українців заявила, що їм вистачить грошей лише на місяць (інфографіка)

Відповідна інформація є в картці закону на сайті парламенту.

Відео дня

Так, сьогодні, 1 квітня, закон повернуто з підписом голови ВР і направлений на підпис президенту.

Як повідомляв УНІАН, 30 березня на позачерговому засіданні Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін у деякі законодавчі акти, спрямовані на забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)".

"В період здійснення в Україні заходів з запобігання виникненню, поширенню епідемій, пандемій, зокрема коронавірусної хвороби (COVID-19), забороняється підвищення процентної ставки за кредитним договором", - йдеться в тексті документа про внесення змін до закону про банки та банківській діяльності.

Також цей закон передбачає продовження до 30 червня заборони на проведення органами державного нагляду планових перевірок у сфері господарської діяльності, крім державного нагляду (контролю).

Крім того, документ передбачає тимчасово, на період до 31 травня, звільнення від штрафних санкцій за несвоєчасну сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а також за неповну їх сплату або за несвоєчасне надання звітності в податкові органи.

"Протягом періодів з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня і з 1 до 31 травня 2020 платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню", - наголошується в тексті документа.

Також в законі передбачено встановлення мораторію на проведення документальних перевірок правильності нарахування та сплати єдиного соцвнеску на період від 18 березня по 31 травня 2020 року, а також на період до 31 травня включно зупинення строків розгляду скарг платників єдиного внеску.