Ілюстрація REUTERS

Валовий внутрішній продукт України в січні-лютому 2020 року скоротився на 0,2%, тоді як за підсумками січня падіння становило 0,5%.

Читайте такожКабмін погіршив прогноз щодо інфляції, зарплати і ВВП на 2020 рік

Про це сказано в огляді економічної активності за перший місяць року Департаменту стратегічного планування і макроекономічного прогнозування Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Відео дня

«За результатами лютого падіння економіки сповільнилося. Зокрема, скорочення зведеного індексу виробництва становило 1,8% проти 2,6% у січні. Це сталося внаслідок покращення ситуації в основних видах економічної діяльності, в тому числі внаслідок додаткового дня в лютому 2020 року. Зокрема, спостерігалося зростання у внутрішній торгівлі та с/г виробництві, уповільнення падіння в промисловості й транспорті. Як результат, скорочення ВВП в січні-лютому оцінені Мінекономіки на рівні 0,2%», - сказано в огляді.

У міністерстві відзначили, що в лютому тільки деякі підвиди окремих галузей почали відчувати негативний вплив розповсюдження у світі коронавірусу (зокрема, металургія й авіатранспорт).

Ключовими факторами, які негативно вплинули на економічну активність, в міністерстві назвали зниження попиту на енергоресурси на тлі теплих погодних умов, низьку кон'юнктуру на світових ринках сталі й низький попит на природний газ у країнах ЄС.

Також автори огляду вказали, що пандемія коронавірусу, яка спровокувала зміни трендів розвитку світової економіки, а також введення карантину в Україні матимуть серйозні наслідки для виробничої сфери та економіки в цілому, особливо в I-му півріччі 2020 року.

фото me.gov.ua

Як повідомляв УНІАН, зростання реального ВВП України в четвертому кварталі 2019 року у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року становило 1,5%, сповільнившись з 4,1% в аналогічному вираженні кварталом раніше. У січні падіння ВВП становило 0,5%.