Інфляція в березні сповільнилася істотніше за прогнозовану - НБУ / фото УНІАН

Уповільнення споживчої інфляції в Україні в березні до 2,3% в річному вираженні стало суттєвішим, ніж це передбачено траєкторією прогнозу Національного банку.

Читайте такожМіністр економіки спрогнозував, чи буде стрибок цін на продукти перед Великоднем

Як повідомляється на сайті НБУ, зростання цін стримували суттєве здешевлення енергоносіїв на світових ринках, відображення ефектів минулорічного зміцнення гривні і зростання пропозиції сирих продуктів харчування внаслідок теплої погоди.

Відео дня

Відзначається, що ці чинники переважили вплив на ціни з боку березневого ослаблення гривні й ажіотажного попиту на окремі товари після введення карантинних заходів.

Разом з тим, в НБУ відзначили, що в березні ризики прискорення зростання споживчих цін посилились. Серед цих ризиків - ажіотажний попит на окремі товари й ускладнення логістики в результаті поширення коронавірусу. Крім того, ефект сильної гривні, який суттєво гальмував інфляцію в попередні місяці, вичерпується.

Також повідомляється, що результати перегляду макроекономічного прогнозу буде представлено 23 квітня.

Як повідомляв УНІАН, споживча інфляція в Україні в березні 2020 року в річному вираженні - порівняно з березнем 2019 року - становила 2,3%, сповільнившись з 2,4% у лютому.