Ілюстрація REUTERS

Ціни на золото перевищили максимум за вісім років у вівторок, 14 квітня. Вартість червневого ф'ючерсу на золото на біржі Comex зросла на 0,5%, до $1768,9 за унцію станом на 10:07. Максимальне значення протягом торговельної сесії становило $1785 за унцію.

Читайте такожНайглибша криза з часів Великої депресії: МВФ прогнозує найбільший за сто років обвал світової економіки

Котирування дорогоцінного металу зросли через побоювання різкого уповільнення економічного зростання у світі, викликаного запровадженням карантинних заходів, обвалу фондових індексів і падіння цін на нафту. Інвестори традиційно використовують золото як захисний актив в періоди високої волатильності на фінансових ринках, пише РБК.

Відео дня

Попит на золото також залишається високим через побоювання інфляції, яка буде спостерігатися після прийняття масштабних грошових програм найбільшими центробанками світу. ФРС оголосила про пакет стимулювання економіки обсягом $2,3 трлн, а міністри фінансів Європейського Союзу домовилися про економічну підтримку в розмірі €0,54 трлн.

На біржі Comex у Нью-Йорку ціни на золото зросли на 16% цього року й зараз знаходяться всього на 10% нижче рекордного значення $1923,7 за унцію, встановленого у вересні 2011 року.

У той час як зростання світової економіки сповільнюється, а невизначеність на фінансових ринках залишається високою, можна очікувати, скоріше, подальшого зростання цін на золото, ніж зниження, вважає керівник напрямки перспективних досліджень Next Generation Julius Baer Карстен Менке.

Однак котирування золота можуть досягти історичного максимуму лише у випадку, якщо ситуація вийде з-під контролю й очікувана коротка, але нетривала рецесія світової економіки переросте у тривалішу депресію, вважає експерт банку.