Ілюстрація REUTERS

Міністерство соціальної політики оприлюднило перелік категорій населення, яким передбачена одноразова грошова допомога в сумі 1 тис. грн згідно з постановою Кабінету міністрів України «Деякі питання підвищення пенсійних виплат та надання соціальної підтримки окремих категорій населення в 2020 році». Про це йдеться в повідомленні прес-служби міністерства.

Читайте такожБюджет надзвичайної ситуації: як змінився головний фінансовий документ країни

У повідомленні наголошується, що одноразову допомогу отримають пенсіонери, розмір пенсії яких з урахуванням передбачених законодавством надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації пенсії, щомісячної компенсації в разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, не перевищує 5 тис. гривень за станом на 1 квітня 2020 року.

Відео дня

Також допомога належить особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, які отримують державну соціальну допомогу (крім осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю, які одночасно з цією допомогою отримують пенсію у зв'язку з втратою годувальника або державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника).

Крім того, одноразова виплата передбачена для осіб, які не мають права на пенсію, та осіб з інвалідністю, які отримують соціальну допомогу від держави. Також одноразова виплата призначена непрацюючим особам, які досягли загального пенсійного віку, але не отримали права на пенсійну виплату, які отримують тимчасову допомогу від держави.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України прийняв рішення про підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення. Зокрема, рішення включає введення з квітня 2020 року щомісячної виплати у розмірі до 500 грн пенсіонерам старше 80 років, у яких розмір пенсії не перевищує 9205 грн.

Крім того, рішення уряду передбачає проведення у травні 2020 року індексації пенсій на 11% для 7 млн пенсіонерів.