Ілюстрація REUTERS

За базовим прогнозом Міжнародного валютного фонду, ефект від нинішньої кризи, спричиненої пандемією коронавірусної хвороби, відчуватиметься у світі до 2025 року. Про це розповів заступник виконавчого директора МВФ від України Владислав Рашкован на онлайн-конференції, організованій компанією «Делойт».

Читайте такожУ Нацбанку розказали, як українська економіка переживає карантин (відео)

«Минулого тижня очільниця МВФ повідомила, що ця криза така, якої не було раніше, і з нею вже згодні багато експертів. У вівторок вийшли оновлені прогнози МВФ. По-перше, невизначеність щодо самої кризи, її глибини та тривалості. Багато що залежить від епідеміології та ефективності заходів стримування, а також від розробки вакцини, швидкість якої досить складно передбачити», - сказав Рашкован.

Відео дня

За його словами, МВФ у своєму прогнозі виходить з припущення, що для більшості країн світу пандемія досягне свого піку у другому кварталі 2020 року, при цьому передбачається, що соціальне дистанціювання і заходи щодо стримування хвороби спрацюють. Також, згідно з прогнозом Фонду, наступного шоку епідемії не передбачається.

«У результаті базовий сценарій виглядає як оптимістичний, і за ним світова економіка впаде на 3%. Це означає, що прогноз знижений на 6,3 процентного пункту у порівнянні з прогнозом січня, коли прогнозувалося зростання світової економіки на 3%. Це суперсерйозна зміна за такий короткий період. Фактично, це робить кризу гіршою рецесією з часів Великої депресії, і набагато гіршою, ніж глобальна криза 2008 року», - сказав Рашкован.

Також експерт розповів, що за сценарієм МВФ очікується, що реальний дохід на душу населення у 2020 році знизиться більш ніж у 170 країнах. При цьому Фонд передбачає, що не лише всі вжиті заходи щодо стримування епідемії будуть вдалими, а й зусилля щодо запобігання масштабних банкрутств, що не буде втрати робочих місць і масштабних проблем фінансового сектора. І якщо це станеться у 2020 році, МВФ прогнозує глобальне зростання у 2021 році на 5,8%.

«Для багатьох країн це буде тільки частковим відновленням. Через пандемію сукупні втрати ВВП у 2020-2021 роках становитимуть близько 9 трлн дол., це більше, ніж економіки Японії та Німеччини разом узяті. І ефект від кризи буде відчуватися до 2025 року, не менше, і це все базовий сценарій», - зазначив експерт.

Він додав, що за менш оптимістичним сценарієм глобальна економіка може знизитися на 6%, а в разі переходу шоків пандемії на 2021 рік, падіння економіки в наступному році може становити 8%.

«Важливо зрозуміти, що це не 1-2 місяці, в тому числі для України. Більшість країн вважають, що криза буде подолана по закінченню 2-го кварталу, але для країн, що розвиваються, ситуація ускладнюється тим, що, крім локальних втрат, є негативні ефекти від ускладнень ситуації інших країн. Наприклад, Україна сильно постраждає від зменшення перерахування грошей заробітчан», - підкреслив Рашкован.

Як повідомляв УНІАН, Міжнародний валютний фонд прогнозує падіння економіки України в поточному році на 7,7%.

Всесвітній банк погіршив прогноз для економіки України, чекаючи її падіння у 2020 році на 3,5%.