Ілюстрація REUTERS

Китайська економіка скоротилася в першому кварталі вперше за три десятиліття підрахунку квартальних показників, оскільки епідемія коронавірусу паралізувала виробництво й інвестиції.

Читайте такожЕфект від нинішньої коронакризи відчуватиметься у світі до 2025 року – МВФ

ВВП Китаю в січні-березні впав на 6,8% в річному вирахуванні після зростання на 6% у попередньому кварталі, згідно з даними Національного бюро статистики. Аналітики очікували зниження на 6,5%, повідомляє Рейтер.

Відео дня

Офіційні дані про квартальний ВВП почали вестися в Китаї в 1992 році, і за весь цей час скорочення економіки не фіксувалося жодного разу.

В поквартальному вираженні китайська економіка впала на 9,8% після зростання на 1,5% в жовтні-грудні 2019 року.

“Дані про ВВП за перший квартал усе ще значною мірою знаходяться в межах очікувань, відображаючи втрати від призупинення економіки під час загального карантину, - сказав головний економіст Industrial Bank Лу Чженвей.

“Далі, стурбованість викликає відсутність попиту в цілому. Внутрішній попит не повністю відновився, бо споживання, пов'язане з соціальними зборами, все ще заборонено, в той час як зовнішній попит, швидше за все, буде забиватися у міру поширення пандемії".

Невеликою втіхою стали дані про менше, ніж очікувалося, падіння промислового виробництва в березні, що може означати, що зусилля уряду щодо підтримки економіки, що вживаються з лютого, працюють.

Обсяг промислового виробництва в КНР в березні знизився на 1,1% в річному вираженні замість очікуваного падіння на 7,3%.

Разом з тим роздрібні продажі в країні впали в березні на 15,8% у порівнянні з тим же місяцем попереднього року. Аналітики очікували скорочення на 10%.

Економіка Китаю у 2020 році зросте на 2,5%, мінімальними темпами майже за півстоліття, вважають економісти, опитані Рейтер минулого тижня.