Зеленський пояснив, навіщо потрібна співпраця з МВФ / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський переконаний, що Україна в нинішній ситуації потребує підтримки з боку Міжнародного валютного фонду так само, як людський організм потребує крові.

Про це він повідомив в ефірі одного з українських телеканалів.

Відповідаючи на питання, чи може Україна в нинішніх умовах вижити без кредиту МВФ, Зеленський сказав: «Чи може людина прожити без води тиждень? А навіщо? З МВФ ситуація така сама. А навіщо нам так ризикувати, а навіщо нам довести ситуацію до дефолту, а навіщо нам ці всі випробування? Їх і так багато…А навіщо? Якщо у нас є дійсно така підтримка, вона для нас важлива. Якщо б це було в інші часи, якщо б було спокійно, ми могли б про це говорити – вигідно нам, не вигідно нам. Зараз це як кров для організму людини».

Відео дня

Читайте такожУкраїна може отримати перші $2 мільярди від МВФ у травні - Гетманцев

Президент зазначив, що українська влада домовилася про виділення Україні «мінімум 8 мільярдів доларів від МВФ» та зауважив, що Україна у разі підписання меморандуму з Фондом може залучити більше коштів від інших організацій та партнерів.

«В цілому Світовий банк, МВФ, гроші Євросоюзу, це десь програма 10 млрд, але розраховуємо хоча б на 8. Я бачу 10 млрд, плюс я розмовляю майже щодня з лідерами інших країн – ОАЕ, Азербайджану, Канади, Німеччини, США. Ми розмовляємо, тобто у нас буде більше грошей – десь це гуманітарна допомога, десь це пільгові кредитні гроші, все залежить від сигналу. Який сигнал для них? Один – меморандум з МВФ. Це про довіру до України», - наголосив глава держави.

Довідка УНІАН. Україна і МВФ досягли домовленості про нову трирічну програму розширеного фінансування в обсязі 5,5 млрд дол. у грудні 2019 року. Рішення про нову програму має затвердити Рада директорів Фонду, але точна дата розгляду цього питання наразі не визначена, оскільки наша країна виконала не всі умови для старту нової програми.

Читайте такожМВФ розширив доступ до екстреного фінансування країн в умовах кризи

На початку березня в МВФ заявили, що Фонд виділяє близько 50 млрд дол. швидкого фінансування для країн з низьким рівнем доходу і країн, що розвиваються, для подолання негативних наслідків епідемії коронавірусу, а потім у Фонді заявили про готовність мобілізувати для допомоги країнам-учасницям кредитний потенціал у розмірі 1 трлн дол.

26 березня в МВФ заявили про прогрес в обговореннях з українською владою нової програми фінансування і можливість збільшення її обсягу, але нагадали про необхідність ухвалити закони про вдосконалення банківського регулювання і земельну реформу.

У Міністерстві фінансів заявили, що продовжують переговори з МВФ про укладення нової програми фінансування і розраховують до кінця року отримати від Фонду до 5 млрд дол. кредиту.