Ілюстрація REUTERS

Близько 59 млн осіб в Євросоюзі й Великобританії можуть залишитися без достатніх засобів до існування через неоплачувані відпустки, звільнення або скорочення зарплати, якщо коронавірусний карантин буде продовжено на все літо.

Читайте такожУ ЄС створюють гарантійний фонд на 25 мільярдів євро для порятунку економіки

Про це йдеться в дослідженні консалтингової компанії McKinsey, передає liga.net.

Відео дня

У дослідженні наголошується, що пандемія коронавірусу вже має сильний вплив на економіку. Аналітики моделюють два сценарії подальшого розвитку подій: 1) поширення COVID-19 вдається зупинити протягом двох-трьох місяців і 2) карантин і обмеження триватимуть усе літо.

Перший сценарій - оптимістичний. Згідно з ним, безробіття за підсумками року становитиме 7,6%, а до четвертого кварталу 2021 повернеться до докризового рівня в 6,3%.

За другого сценарію найбільше зростання безробіття припаде на 2021 рік - 11,2%, а до докризового рівня воно повернеться тільки у 2024 році. Тоді під загрозою опиняться 59 млн європейців, а це 26% від усіх працюючих в ЄС і Великобританії.

Безробіття вдарить по різних галузях з різною силою. У відсотковому відношенні найбільше постраждають ті, хто працює у сфері готельного бізнесу та громадського харчування - 74% всіх робочих місць, або 8,4 млн осіб.

Карантин б'є по економіці: у Євросоюзі під загрозою 59 мільйонів робочих місць
Карантин б'є по економіці: у Євросоюзі під загрозою 59 мільйонів робочих місць

Кількісно найважче доведеться людям, які працюють у сфері роздрібної та гуртової торгівлі: під загрозою 14,6 млн робочих місць.

При цьому у всіх найбільш зачеплених кризою галузях більшу частину становлять працівники віком до 24 років.

Карантин б'є по економіці: у Євросоюзі під загрозою 59 мільйонів робочих місць

Як повідомляв УНІАН, через пандемію COVID-19 Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує найбільший обвал світової економіки з часів Великої депресії 1929-1933 років.

За її словами, навіть за найкращого сценарію у 2021 році можна очікувати лише часткового відновлення економіки, проте все може бути й гірше.