У России - новые финансовые проблемы / Фото УНИАН

Неприєднання до американського податкового закону FATCA обертається реальними ризиками для російського бізнесу, пише "Комерсант".

Першим постраждав небанківський фінансовий сегмент. Побоюючись санкцій з боку західних контрагентів, російські банки і небанківські кредитні організації почали вимагати від колег-фінансистів із суміжних секторів реєстрації у американських податківців, погрожуючи "погіршення операційного середовища". Тобто, як мінімум, більш жорстким контролем, як максимум — закриттям рахунків. Усунення ризиків шляхом приєднання до FATCA обійдеться МФО, НПФ, брокерам, страховикам та іншим недешево: витрати оцінюються в десятки мільйонів рублів на одного гравця.

Читайте такожПонад 50 країн світу заради боротьби з офшорами домовилися про скасування банківської таємниціЩодо практичної реалізації перших ризиків, пов'язаних з американським податковим законом FATCA, виданню розповіли учасники фінансового ринку.

Відео дня

FATCA — американський податковий закон, що вимагає від приєднаних до нього фінансових інститутів щорічно направляти звітність про залишки на рахунках фінансових інститутів, а також фізосіб з американським громадянством і юросіб з американськими бенефіціарами, починаючи з 2015 року.

За словами джерел, причина підняття цього питання в РФ - в рекомендації іноземних банків-контрагентів щодо перевірки всієї клієнтської бази російських банків на предмет відповідності вимогам FATCA (до цих пір на ринку вважалося, що це потрібно відносно банків і корпоративних клієнтів).