Фото УНИАН

Відео дня

Як повідомляється на сайті фонду, призупинення виплат викликане необхідністю завершення повного технологічного циклу формування переліку вкладників, які мають право на відшкодування в період ліквідації банку. 

Також повідомляється, що фонд відновить виплати не пізніше четвертого робочого дня після одержання рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації банку.

Читайте такожНБУ визнав неплатоспроможним банк "Михайлівський"

Як повідомляв УНІАН, Фонд гарантування ввів тимчасову адміністрацію в банк «Хрещатик» 5 квітня на підставі рішення Національного банку про визнання цієї фінансової установи неплатоспроможною. Фонд попередньо оцінював обсяг виплат гарантованих відшкодувань вкладникам банку «Хрещатик» в 2,8 млрд грн.

Банк «Хрещатик» працює на ринку України з 1993 року та входить у двадцятку найбільших банків за обсягом активів. Згідно з даними про структуру власності банку, ключовими власниками фінустанови є громадянин України Андрій Іванов з часткою 37%, Київська міськдержадміністрація з часткою 25%, громадянин Австрії Микола Солдатенко із часткою 24%.

При введенні в банк тимчасової адміністрації Київміськдержадміністрація заявила, що за фактом банкрутства банку на правах його міноритарного акціонера звернулася до правоохоронних органів та Державної фіскальної служби.

Згодом до правоохоронних органів звернувся і Національний банк, який заявив, що має відомості, що можуть свідчити про організовану злочинну діяльність у банку.

Читайте такожУ Київраді створюється контрольна комісія з перевірки банку "Хрещатик"

За інформацією екс-голови правління банку Дмитра Гриджука, «Хрещатик» ніколи не був кишеньковим банком певної фінансово-промислової групи і практично від дня свого заснування - 23 роки - займався спільними проектами зі столичним муніципалітетом. Він також повідомив, що банк потребував підтримки акціонерів, яку не одержав.

За інформацією джерел у банку, комунальні підприємства м. Києва, підзвітні Київміськдержадміністрації, незадовго до введення тимчасової адміністрації в банк «Хрещатик» встигли вивести з нього близько 300 млн грн власних коштів. Разом з тим, за даними КМДА, з початку року до 1 квітня комунальні підприємства Києва вивели з неплатоспроможного банку «Хрещатик» тільки 25%, або 115 млн грн, своїх коштів у банку.