Ілюстрація REUTERS

Анонсоване Кабінетом міністрів України підвищення пенсій з 1 жовтня не матиме істотного впливу на показники інфляції, повідомив журналістам виконуючий обов'язки голови Національного банку України Яків Смолій.

Читайте такожУ Мінсоцполітики розповіли, як зростатимуть пенсії після реформи

«У наших інфляційних прогнозах передбачалося підвищення пенсій з грудня. Перенесення цього терміну на початок жовтня суттєво не вплине на прогнози Національного банку», - сказав він.

Відео дня

Водночас, у матеріалах брифінгу НБУ зазначив, що різке підвищення пенсійних виплат у короткостроковій перспективі може призвести до зростання споживчого попиту, що може змусити Національний банк відкоригувати свою політику для згладжування інфляційного тиску.

Нацбанк назвав відхилення від проведення виваженої фіскальної політики, у тому числі більш суттєве підвищення соціальних стандартів і заробітних плат, ніж погоджено з цілями щодо інфляції, основним ризиком для досягнення цільових показників щодо інфляції в 2017-2018 роках.

При цьому регулятор зазначив, що проведення пенсійної реформи є необхідним кроком для забезпечення стабільності державних фінансів та цінової стабільності в довгостроковій перспективі.

Також Нацбанк назвав важливим фактором проведення структурних реформ, необхідних для забезпечення макрофінансової стабільності, насамперед передбачених програмою з Міжнародним валютним фондом.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України продовжив пом'якшення монетарної політики, як і місяцем раніше, й ухвалив рішення з 26 травня знизити облікову ставку до 12,5% річних.

Регулятор вважає досяжною ціль щодо інфляції на кінець 2017 року в межах 8% плюс-мінус 2 п. п. і на 2018 рік – на рівні 6% плюс-мінус 2 п. п.

Незмінними залишилися й прогнози НБУ щодо інфляції, згідно з якими цей показник становитиме 9,1% за підсумками 2017 року і 6% – за підсумками 2018 року.

Кабінет міністрів України затвердив законопроект про пенсійну реформу й направив його на розгляд Національної ради реформ при президенті України. У рамках реформи уряд планує з 1 жовтня цього року провести підвищення пенсій, яке торкнеться, за попередніми розрахунками, 5,6 млн українців на суму від 200 до 1000 грн.