REUTERS

Інфляція в червні виявилася вище прогнозів Національного банку України через вище, ніж очікувалося, зростання цін на сирі продукти харчування та посиленого впливу адміністративних чинників, йдеться в повідомленні регулятора.

Читайте такожСпоживчі настрої українців знову погіршилися – дослідження

При цьому регулятор зазначив, що фундаментальний інфляційний тиск залишалося в цей період помірним, відповідаючи очікуванням НБУ.

Відео дня

Нацбанк пояснив прискорення базової інфляції подальшим зростанням тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій, а також впливом вторинних ефектів від підвищення цін на сирі продукти.

Національний банк очікує, що значна частина даних ефектів буде знівельована у другій половині року.

"Однак поточна динаміка інфляції та її складових свідчить про подальше посилення ризиків для досягнення мети по загальній інфляції на кінець 2017 року", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, поточна динаміка індексу споживчих цін та його складових свідчить про посилення ризиків високої інфляції за підсумками 2017 року порівняно з прогнозом Національного банку України на рівні 9,1% рік до року.

Інфляція в Україні в червні 2017 року порівняно з попереднім місяцем, травнем, прискорилася до 1,6% з 1,3% у травні до квітня.

У річному вираженні, порівняно з червнем 2016 року, інфляція прискорилася до 15,6% до 13,5%, зафіксованих в річному вираженні місяцем раніше.