Ілюстрація REUTERS

Рівень інфляції в Україні на кінець 2017 року може виявитися вищим за поточний прогноз Національного банку України на рівні 9,1%, що може змусити Нацбанк застосовувати жорсткішу монетарну політику.

Читайте такожХліб в Україні за рік подорожчав на 21%

Як повідомляється на сайті регулятора з посиланням на заяву заступника голови НБУ Дмитра Сологуба під час традиційної наради з керівниками найбільших банків, тиск тимчасових факторів спровокував в Україні зростання цін на м'ясну і молочну продукцію, овочі і тютюнові вироби.

Відео дня

«Монетарна політика повинна реагувати на зміну фундаментальних чинників. Тому ми будемо уважно стежити, щоб ці тимчасові чинники не перетворилися на фундаментальні. Крім того, можуть реалізуватися інфляційні ризики в площині фіскальної політики. Якщо в результаті ми побачимо високі ризики неповернення інфляції до цільових орієнтирів, тоді будемо реагувати на це жорсткою монетарною політикою», - сказав Сологуб.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк у вересні 2017 року ухвалив рішення зберегти облікову ставку на рівні 12,5% річних, як і попередні два місяці поспіль - у липні і серпні.

За оцінками регулятора, інфляція цього року суттєвіше відхилиться від центральної точки цільового діапазону на рівні 8% плюс-мінус 2 п.п. на кінець 2017 року.

За даними Державної служби статистики, в Україні в серпні щодо липня зафіксована дефляція на рівні 0,1%, тоді як інфляція в річному вираженні прискорилася до 16,2%.

Максимальне історичне значення облікової ставки НБУ на рівні 30% річних діяло з 4 березня до 28 серпня 2015 року.