У 1-му кварталі 2011 року компанії «чистих» технологій залучили на IPO 2,57 млрд. дол.

Як повідомили УНІАН в інформаційно-аналітичному центрі HelpBizUA, про це сказала виконавчий директор консалтингової компанії «Fuel Alternative» Юлія Березовська на Міжнародному Форумі Чистих Технологій «ECOSMART-2011».

«Особливістю цього кварталу є те, що досить мало компаній вийшло на ІРО. Компанії готуються, але, як показує досвід минулого року, часто відкладають свій вихід на останній квартал. Є такі прогнози, що у 2-му півріччі буде значна кількість публічного розміщення акцій компаніями сфери чистих технологій», - прогнозує експерт.

Відео дня

Також Ю.Березовська зазначила, що минулий рік став рекордним для підприємств сфери сleantech на фондовому  ринку.

«У 2010 році була виведена на ІРО рекордна кількість компаній. Зокрема, лише у 4-му кварталі минулого року 30 компаній із сегменту чистих технологій залучили інвестиції, розмістивши свої акції на біржах», - розповіла експерт.

Торік на ринку ІРО 93 компанії сфери сleantech залучили 16,3 млрд. дол. 61% ІРО відбулося на Китайській фондовій біржі ChiNext, через яку залучають інвестиції, в основному, малі та середні компанії. Найбільше ІРО було зафіксовано на Мадридській фондовій біржі: компанія Enel Green Power, що займається розвитком відновлювальних джерел енергії, розмістила акції на 3,6 млрд. дол. Найбільший обсяг інвестицій на ІРО залучила китайська  компанія “SinovelWindGroup” - 1,4 млрд. дол.