Скарбниця ФРН стала багатшою на 55,5 мільярда євро через бухгалтерську помилку, якої припустилися раніше. Про це повідомило німецьке міністерство фінансів, яке визнало, що борг країни насправді є меншим майже на 3 відсотки ВВП.

Як передає Німецька хвиля, помилка у 55,5 мільярдів виникла під час переказу грошей до так званого «поганого банку» FMS Wertmanagement у процесі одержавлення збанкрутілого банку Hypo Real Estate.

Таким чином загальний обсяг німецького державного боргу зменшується з 83,7% до 81,1% від ВВП країни, підсумовує міністерство фінансів Німеччини.

Відео дня

Однак навіть такий зменшений показник є завеликим. Відповідно до маастрихтського договору, максимально дозволений рівень боргу для країни – 60 відсотків у співвідношенні до ВВП.

«Незважаючи на причини цієї корекції, які ще треба з`ясовувати, німецький уряд вітає будь-яке скорочення державного боргу», - йдеться в заяві фінансового відомства.

Для порівняння: сума, якої німецька скарбниця недорахувалася внаслідок помилки, є майже вдвічі більшою, ніж обсяг сукупного нового боргу Німеччини за цей рік. 2010 року було помилково переказано 24,5 мільярдів євро, 2011-го – 31 мільярд, повідомляють у мінфіні.

Опозиція вимагає від міністра фінансів якнайшвидшого з`ясування обставин безпрецедентної помилки.

«Це не та сума, яку швабська домогосподарка кладе до коробки від печива та забуває», - зауважив представник фракції СДПН Томас ОППЕРМАНН, наголосивши, що не помітити 55 з половиною мільярдів – абсолютно безвідповідально.