/ obozrevatel.com

Зважаючи на те, що публікація рішення з’явилася у четвер, пакет дій економічного характеру набере чинності у п’ятницю, 1 серпня.

Зокрема, ЄС вводить заборону на доступ до ринків капіталів, якою буде обмежена можливість для найбільших російських банків, 50% яких належать російському уряду, до європейського фінансування. Тільки у період з 2004 та 2013 російські компанії отримали капіталу на суму 48 млрд. доларів, з них близько четверті – 16,4 млрд. були державними та фінансовими інституціями, 47% всіх облігацій, які були випущені Росією у 2013, були на європейському ринку (7,5 млрд. євро).

ЄС також ввів ембарго на зброю. Ембарго вводиться на всі товари, які є у так званому „військовому списку ЄС”. Заборона буде введена з моменту вступу рішення в силу з двома виключеннями - ембарго не буде застосовано до контрактів, які були підписані до дати вступу в дію цього рішення, і до категорії специфічних контрактів, які необхідні для підтримки існуючого збройного обладнання (сервіс, постачання запасних частин).

Відео дня

Читайте такожКанада хоче посилити санкції проти Росії через загрозу для безпеки світуДо товарів подвійного призначення буде застосований дозвільний режим, що передбачає надання в кожному окремому випадку дозволу влади на національному рівні в разі підписання контракту на експорт товарів, які зазначені у списку.

Читайте такожПосол України в ЄС пропонує віддати Україні заморожені інвестиції в РосіюАналогічна ліцензійна схема буде запроваджена і до чутливих технологій для видобутку нафти в особливих проектах – пошуку нафти в Арктиці, глибинному бурінню та шельфової нафти.

Повністю з пакетом заходів, які будуть застосовані з 1 серпня до Росії, можна ознайомитися тут: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=OJ:JOL_2014_229_R_0001&from=EN