Банки в Україні зберігають позитивні очікування з кредитування у 2021 році - опитування НБУ

За даними НБУ, 74% опитаних банків зазначили істотне пом'якшення цінових умов за схваленими кредитними заявками.

Банки в Україні зберігають позитивні очікування щодо перспектив кредитування наступного року: близько 80% респондентів очікують збільшення обсягу кредитного портфеля в наступні 12 місяців.

Читайте такожУкраїнці взяли мікрокредитів на суму, що перевищила бюджет Києва

Про це передає прес-служба Національного банку України за підсумками опитування НБУ, проведеного серед банків.

"Банки зберігають позитивні очікування щодо перспектив кредитування на наступні 12 місяців. Оцінки зростання обсягів кредитування вийшли на докризовий рівень - близько 80% респондентів очікують збільшення обсягу кредитного портфеля в наступні 12 місяців", - сказано в повідомленні.

Згідно з повідомленням, у третьому кварталі банки дещо послабили вимоги до позичальників за споживчими кредитами на тлі конкуренції з іншими фінустановами (у тому числі з небанківського фінансового сектора). Водночас подальшому пом'якшенню вимог до населення зараз заважають побоювання щодо погіршення платоспроможності споживачів.

"У липні-вересні зріс попит підприємств, переважно малих і середніх, на короткострокові кредити та на гривневі позики. Стимулювали попит реструктуризація боргів, потреба в оборотному капіталі та інвестиціях. Також підвищенню попиту на кредити сприяло зниження вартості позик: 74% опитаних банків зазначили істотне пом'якшення цінових умов за схваленими заявками - процентні ставки знижувалися", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що в третьому кварталі банки вважали ключовим ризиком валютний.

"Майже 40% банків зазначили зростання валютного ризику. Таке високе значення валютний ризик набував лише в момент введення карантину і в кризовому 2014 році. На зростання кредитного ризику вказала лише третина банків", - сказано в повідомленні.

Опитування проводилося з 17 вересня по 8 жовтня 2020 року серед кредитних менеджерів 24 банків, частка яких у загальному обсязі активів банківської системи України становить 90%.

Що цьому передувало

  • Чистий прибуток українських банків за січень-серпень 2020 року знизився на 26,4% у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року й становить 32,6 мільярда гривень.