Боррель запропонував збільшити фонд ЄС, з якого Україні допомагають зброєю - Reuters

Боррель вирішив попросити збільшення фінансування фонду, оскільки його нинішні кошти вичерпуються.

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель запропонував збільшити фонд для військової допомоги Україні на 3,5 мільярда євро.

Як передає Reuters з посиланням на джерела в ЄС, Боррель запропонував урядам блоку більше коштів вкласти в так званий "Європейський фонд миру", який вже виділив близько 4,6 мільярда євро на військову допомогу Україні.

Боррель вирішив попросити збільшення фінансування Фонду, тому що його нинішні кошти вичерпуються, а ЄС хоче гарантувати, що там достатньо ресурсів для військової допомоги іншим країнам, в тому числі і Україні.

"Ми повинні поповнити його. Суть Європейського фонду миру має універсальний характер. Він не був задуманий для України. Він був задуманий для будь-якого конфлікту, з яким може мати справу Європейський Союз", - сказав анонім. 

Європейський фонд миру - деталі

Раніше Угорщина заблокувала виплату восьмого траншу коштів Європейського фонду миру (EPF) на зброю, призначену для України. Відзначається, що сума траншу становить 500 мільйонів євро, і він повинен був бути виплачений в наступний понеділок. 

5 травня Рада Євросоюзу ухвалила рішення про виділення одного мільярда євро для постачання ВСУ артилерійськими боєприпасами з європейського фонду миру.