Міністр фінансів Сергій Марченко / фото УНІАН

Доходи державного бюджету України за 2019 рік становили 998,3 мільярда гривень, або 99,1% від зміненого планового показника, і збільшилися у порівнянні з 2018 роком на 70,2 мільярда гривень, або 7,6%.

Читайте такожДірка в бюджеті та соцвиплати: голова Мінфіну розповів, на що піде кредит МВФ

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко в ході представлення у Верховній Раді постанови про звіт про виконання закону про державний бюджет України за 2019 рік.

Відео дня

"Загалом зростання вітчизняної економіки, доходів населення і споживання позитивно вплинули на наповнення дохідної частини бюджету. Тоді як зміцнення обмінного курсу гривні та дезінфляційні процеси мали негативний вплив на виконання бюджету. Водночас зміцнення обмінного курсу сприяло забезпеченню макроекономічної стабільності та економії витрат на обслуговування державного боргу, номінованого в іноземній валюті", - сказав міністр.

За його словами, видатки держбюджету України у 2019 році становили 1,075 трильйона гривень, що на 9,1% більше, ніж у 2018 році. Дефіцит бюджету склав 80,9 мільярда гривень.

Як повідомляв УНІАН, низька якість макроекономічного прогнозу, за оцінками Рахункової палати, призвело до недоотримання 43 мільярди гривень доходів державного бюджету.

Наприкінці лютого Міністерство фінансів України збільшило показник дефіциту державного бюджету країни у 2019 році до 81 мільярда гривень, тоді як раніше цей показник становив 78,05 мільярда гривень.