Кількість заборгованостей в Єдиному реєстрі боржників, який діє в Україні з 2017 року, станом на сьогодні перетнула межу у 8 мільйонів. За даними Опендатабот, у лютому 2022 року кількість боргів була 7,44 млн. Тобто кількість заборгованостей з минулого року зросла на 8%. У довоєнному 2021 році річний приріст становив 1,5 млн боргів, або 29%

Варто зазначити, що метою реєстру є оприлюднення в режимі реального часу інформації про невиконані майнові зобов'язання боржників (юридичних та фізичних осіб) та запобігання відчуженню боржниками майна. Виключення становлять державні органи, органи місцевого самоврядування та боржник за рішеннями немайнового характеру (крім рішень про встановлення побачень з дитиною і про усунення перешкод в побаченні з дитиною, під час виконання яких винесено постанову про накладення штрафу на боржника).

І, перш за все, слід зазначити, що особа, внесена до такого реєстру, позбавлена права відчужувати нерухоме майно та транспортні засоби

Як можна опинитися в реєстрі боржників? Щоб потрапити до реєстру, достатньо мати борг по сплаті кредитних зобов’язань, комунальних чи будь-якого штрафу за порушення правил дорожнього руху й багато іншого.

Спочатку особа (банк, установа яка надає комунальні послуги), яка вважає, що їй заборгували кошти, звертається до суду з позовом про стягнення боргу. Далі, після отримання судового рішення та виконавчого листа, звертається до державного чи приватного виконавця з заявою про відкриття виконавчого провадження.

Якщо мова про стягнення штрафів за порушення правил дорожнього руху, то внесення до реєстру відбувається без судового рішення. За загальним правилом ст.307 КУпАП штраф, накладений на порушника, має бути сплачений ним не пізніше, як через 15 днів з дня вручення постанови. Але коли йдеться про автоматичну фіксацію порушень ПДР, термін добровільної сплати складає лише 10 днів. Таким чином, у випадку не сплати штрафу протягом встановленого ст. 307 КУпАП строку, постанова про накладення штрафу направляється до виконавчої служби.

Після відкриття виконавчого провадження виконавець (на підставі виконавчого листа або ж постанови про накладення штрафу) в той же день вносить інформацію про особу боржника до реєстру боржників.

Яка саме інформація міститься в Реєстрі боржників? Це:

  • прізвище, ім'я, по батькові, дата народження боржника - фізичної особи або найменування, ідентифікаційний код юридичної особи;
  • найменування органу або прізвище, ім'я, по батькові та посада посадової особи, яка видала виконавчий документ;
  • найменування органу державної виконавчої служби або прізвище, ім'я, по батькові приватного виконавця, номер засобу зв'язку та адреса електронної пошти виконавця;
  • номер виконавчого провадження;
  • категорія стягнення (аліменти, штраф тощо).

Зрозуміло, що внесення особи до реєстру боржників тягне за собою негативні наслідки.

І, перш за все, слід зазначити, що особа, внесена до такого реєстру, позбавлена права відчужувати нерухоме майно та транспортні засоби. Державні органи, органи місцевого самоврядування, нотаріуси, при наявності інформації, що людина, яка до них звернулась, є боржником, відмовляють у вчинені будь-яких дій пов’язаних з відчуженням майна.

Що треба зробити для виключення інформації з реєстру боржників? Підставами є:

  • закінчення виконавчого провадження (наприклад погашення боргу в повному обсязі, скасування судового рішення на підставі якого було видано виконавчий лист, чи постанови про накладення штрафу);
  • повернення виконавчого документа стягувачу (стягувач подав письмову заяву про повернення виконавчого документа; стягувач відмовився залишити за собою майно боржника, нереалізоване при виконанні рішення, за відсутності іншого майна, на яке можливо звернути стягнення; введена тимчасова адміністрація банку-боржника, крім рішень немайнового характеру) чи в день встановлення виконавцем факту відсутності заборгованості за виконавчими документами про стягнення періодичних платежів.

Тобто, щоб виконавець виключив з реєстру інформацію про вас, як про боржника, необхідно, або сплатити борг, або оскаржувати судове рішення чи постанову, якою було накладено штраф.

Слід зазначити, що від потрапляння до списку боржників не застрахований ніхто. Навіть найменший штраф та невчасна його оплата може стати підставою для внесення інформації до реєстру боржників.

Максим Боярчуков, керуючий партнер юридичної компанії "Максим Боярчуков та Партнери"