Минулий тиждень почався з продовження ослаблення курсу гривні / Ілюстрація REUTERS

Збільшення попиту на іноземну валюту на тлі низької активності нерезидентів призвело до ослаблення гривні, але вже минулої п'ятниці, 25 червня, ринок став повертатися до більш звичної переваги пропозиції, і на цьому тижні гривня може повернутися до зміцнення під впливом нерезидентів і платників податків.

Про це йдеться у фінансовому тижневику групи ICU.

Читайте такожПісля вихідних в Україні подешевшав долар

Відео дня

Відзначається, що минулий тиждень почався з продовження ослаблення курсу гривні, і зростання попиту на валюту призвело до істотного тиску на гривню, для зменшення якого Нацбанку довелося продати з резервів майже 80 млн дол.

«На нашу думку, ключовий попит формувався компаніями, які потребували валюти для виплати дивідендів, до чого додалася і спекулятивна складова. Загалом в четвер (24 червня - ред.) обсяг купівлі валюти клієнтами банків виріс до 434 млн дол., що є найбільшим обсягом з початку травня. Клієнтами банків куплено валюти на 112 млн дол. більше, ніж продано, що є найбільшою різницею з початку року», - сказано в тижневику.

За словами експертів ICU, зміна ситуації на ринку в п'ятницю 25 червня спонукала НБУ викупити 128 млн дол., що перевищило обсяг продажу валюти за весь тиждень. Так пропозиція могла зрости тільки завдяки збігу в часі продажу валюти нерезидентами для участі в ОВДП аукціоні, а також експортерами для сплати щомісячних податків або держкомпаніями для виплати дивідендів до бюджету.

"Адже бюджет у п'ятницю отримав 16,6 млрд грн податків та інших платежів через податкові органи, або більше третини всіх отриманих податковими органами платежів з початку місяця. Тому в цілому за тиждень чистий викуп валюти з боку НБУ склав 48,5 млн дол., а курс гривні послабшав лише на 0,22% до 27,33 грн/дол.",- сказано в тижневику.

Згідно з повідомленням, цього тижня ймовірним є повернення нерезидентів до купівлі ОВДП, а також відбудуться традиційні для кінця місяця сплати щомісячних податків і виплати заробітної плати. Тому аналітики очікують, що без надлишкового попиту на валюту для дивідендів пропозиції валюти буде достатньо для повернення курсу до зміцнення в напрямку 27 грн/дол.

Курс на 30 червня

Національний банк України на середу, 30 червня, встановив офіційний курс гривні до долара США на рівні 27,18 грн/дол., тобто гривня зміцнилася на 22 копійки в порівнянні з попереднім показником.

Національний банк минулого тижня - з 22 по 25 червня - купив на міжбанківському валютному ринку 113,8 млн дол. в резерви, а також провів інтервенції з продажу валюти в обсязі 79,5 млн дол. на підтримку гривні.