Голова Мінфіну назвав строки видачі першого кредиту "доступної іпотеки"

Перший кредит за програмою доступної іпотеки планується видати на початку березня.

Перший кредит за програмою доступної іпотеки може бути виданий вже на початку березня, заявив міністр фінансів України Сергій Марченко в ході Всеукраїнського форуму "Україна 30. Інфраструктура" в Києві.

Читайте такожУкраїнці почали активніше брати іпотечні кредити

"На виконання програми президента України в січні нами була заснована програма іпотечного кредитування шляхом компенсації процентної ставки, так звана програма" доступна іпотека під 7%". Ми скористалися тим, що у нас вже є забрендований інструмент "програма 5-7-9%" ... враховуючи досвід і наявну інфраструктуру, ми швидко підготували відповідне рішення уряду, яке передбачає спрощення доступу громадян до іпотечного кредитування. Це буде своєю чергою стимулювати будівництво і дозволить громадянам скористатися вже з березня програмою. Вона реальна, і я думаю, що перший кредит буде виданий на початку березня", - сказав Марченко.

За його словами, скористатися даною програмою зможуть всі громадяни, які відповідають певним критеріям і мають ділову репутацію, яка дозволяє їм отримати кредит.

Міністр також повідомив, що у 2021 році програма здійснюватиметься коштом програми "5-7-9" та Фонд розвитку підприємництва.

"У планах - у нас досить реалістичні плани - видати 5 мільярдів гривень кредитів, і 5 тисяч сімей потенційно зможуть скористатися даною програмою", - сказав Марченко.

Міністр повідомив про види іпотеки, доступних за програмою: первинний ринок, майнові права на квартири, будинки та ділянки, а також вторинний ринок для квартир, які були введені в експлуатацію після 2018 року. При цьому нормативна площа – 50 кв.м на одного громадянина або сім'ю з 2 осіб плюс 20 кв. м на кожного наступного члена сім'ї. Максимальна площа може бути збільшена на 20%, тобто для сім'ї з 4 осіб – 108 кв. м.

"Основні вимоги до предмета іпотеки: максимальна вартість не більше 2,5 мільйона гривень, у разі перевищення можна оплатити за свої кошти або кредитні кошти банків без компенсації відсотків. Далі передбачена ставка 7%, базова процентна ставка, відповідно ми компенсуємо для банків + 7% для первинного ринку і для вторинного +4,5%", - сказав глава Мінфіну.

За його словами, для участі в програмі громадянам слід звернутися до уповноваженого банку з пакетом документів, який включає заявку на участь у програмі, копії паспорта та ідентифікаційного коду, довідку про прописку, копії свідоцтва про шлюб та про народження дітей у разі наявності, документи про доходи позичальника та членів його сім'ї за останні 6 місяців. Максимальна сума іпотеки становить 2 мільйони гривень, максимальний термін – 20 років, мінімальний внесок позичальника – 15%, а максимальний розмір комісії за надання та обслуговування кредиту – 0,5%.

Що цьому передувало

  • 27 січня Кабінет Міністрів затвердив постанову про здешевлення вартості іпотечних кредитів.
  • Постанова передбачає, що Фонд розвитку підприємництва здійснює компенсацію відсоткової ставки до рівня 7% річних за іпотечними кредитами, що надаються позичальникам на придбання житла, з метою здешевлення їх вартості.
  • Компенсацію відсотків Фонд надає позичальникам, які отримали іпотеку в національній валюті в уповноваженому банку.
  • Скористатися цією компенсацією зможуть як громадяни України, які бажають придбати квартиру, так і ті, хто хоче побудувати будинок самостійно.
  • В іпотеку не можна буде купити житло, побудоване до 2015 року.
  • Проект по зниженню ставок по іпотечному кредитуванню до 7% річних буде запущений з 1 березня.