
Якщо запитати українців, який їхній улюблений соус, то багато хто назве хрін із буряком. Дует із двох овочів створює приємний пекучий смак. Закуска на 100% натуральна, а з приготуванням впораються навіть новачки. До того ж обидві рослини мають масу корисних властивостей. З таким соусом холодець або свинячі відбивні заграють новими фарбами.
Найпростіший рецепт хрону з буряком
При приготуванні враховуйте, що чим старший коренеплід, тим пекучішим стає. Якщо хочете отримати м'який смак, то беріть овоч віком не більше року. Буряк може бути як сирим, так і вареним - головне, щоб був соковитим.
Рецепт хрону по-українськи включає такі інгредієнти:
- п'ять коренів хрону;
- дрібний буряк або половина великого;
- чайна ложка цукру;
- чайна ложка оцту;
- половина чайної ложки солі.
Коренеплід ретельно помити, очистити від шкірки й нарізати невеликими шматочками. Якщо він старий, то рекомендується замочити у воді на 12 годин - це поверне рослині соковитість. Потім хрін потрібно подрібнити на тертці, в м'ясорубці або в блендері. Робити це краще в провітрюваному приміщенні, інакше аромат залишиться надовго.
Буряк натерти на найдрібнішій тертці над великою мискою. Потім процідити сік через сито або марлю. Рідину вмішати до маси з хрону. Якщо хочете отримати максимально пекучий соус, то саму бурякову м'якоть додавати не потрібно. В іншому разі суміш розбавте буряком.
Тепер вводимо спеції та пробуємо страву на смак. За бажанням додайте ще цукру, оцту або лимонного соку. Пам'ятайте, що дозріла маса буде більш гострою, ніж зараз.
Готовий хрін із буряком у домашніх умовах викладаємо в стерильні банки. Маса має бути густою, але легко намазуватися на хліб. За необхідності розбавляємо водою. Залишаємо закуску дозріти мінімум на добу, а в ідеалі - на місяць. За цей час вона набереться гостроти.
Цей рецепт хрону по-домашньому вважається класичним. Але з ним можна експериментувати. Спробуйте варіант із додаванням майонезу або сметани. А для більш солодкуватого присмаку можна вмішати чверть тертого яблука.