У Мінфіні розповіли про успіхи "доступних кредитів" в Україні

Загалом станом на 17 серпня вже видано 2198 кредитів на загальну суму 4,893 мільярда гривень.

За минулий тиждень уповноважені банки уклали 207 нових кредитних договорів на суму 666 мільйонів гривень в рамках програми "Доступні кредити 5-7-9%".

Читайте також В НБУ назвали умови для зниженя іпотечної ставки до 10%

Про це повідомила прес-служба Міністерства фінансів.

Згідно з повідомленням, за минулий тиждень за програмою "Доступні кредити 5-7-9%" банки рефінансували 590 мільйонів гривень і надали 76,2 мільйона гривень інвестиційних кредитів і позик на оборотний капітал.

За цей тиждень портфель інвестиційних кредитів програми збільшився на 50,4 мільйона гривень і на 17 серпня він становить 921,228 мільйона гривень.

"Всього в рамках програми вже рефінансовано кредитів на 3,885 мільярда гривень і видано інвестиційних кредитів і позик на поповнення оборотного капіталу на суму в 1,007 мільярда гривень", - йдеться в повідомленні.

Які банки видають "доступні кредити"

Згідно з повідомленням, лідерами за сумою укладених договорів в рамках програми "Доступні кредити 5-7-9%" є комерційні банки - "Райффайзен Банк Аваль" (880,370 мільйона гривень), "Креді Агріколь Банк" (815,332 мільйона гривень), "Кредобанк" (704,749 мільйона гривень). При цьому левову частку кредитних портфелів цих банків в рамках програми "Доступні кредити 5-7-9%" займає саме рефінансування.

Успіхи видачі кредитів

"Лише за останній місяць уповноважені банки отримали 1680 нових заявок на отримання кредитів в рамках програми. А за 6 місяців було оброблено вже близько 5300 поданих підприємцями пакетів документів на отримання позики. І майже 27% клієнтів отримали позитивне рішення банку. Ще трохи понад три тисячі заявок знаходяться в роботі уповноважених банків. Загалом, за останній місяць банкам вдалося на 93% збільшити кількість укладених угод в рамках програми ", - цитує прес-служба міністра фінансів Сергія Марченка.

Що цьому передувало

  • 3 лютого уряд України оголосило старт програми "Доступні кредити 5-7-9%", оцінюючи її потенціал в цьому році в 50 тисяч кредитів.
  • 17 червня Кабінет міністрів спростив доступ бізнесу до кредитів, які видаються представникам малого та мікробізнесу в рамках програми "5-7-9", пом'якшивши вимоги до обов'язкової прибутковості бізнесу, що діє і знявши обмеження за напрямками використання коштів і максимальної суми кредиту.