Ілюстрація REUTERS

Бізнес погіршив очікування щодо економічного зростання, інфляції, а також власних фінансових і виробничих результатів протягом наступних 12 місяців.

Читайте такожНайглибша криза з часів Великої депресії: МВФ прогнозує найбільший за сто років обвал світової економіки

Про це йдеться в повідомленні за результатами опитування керівників компаній, проведеного Національним банком.

Відео дня

Так, згідно з опитуванням регулятора, рівень ділової активності підприємств знизився до найнижчого значення за весь час спостережень після першого кварталу 2015 року - 90,8% (у першому кварталі 2020 року він склав 110,5%).

"Оцінки поточного фінансово-економічного стану компаній погіршилися під впливом коронакризи та карантину. Бізнес не очікує швидкого покращення показників своєї діяльності, попри скасування значної кількості обмежень і впровадження адаптивного карантину після подолання першої хвилі поширення вірусу", - йдеться в повідомленні.

Також погіршилися інфляційні очікування підприємств. Бізнес прогнозує, що протягом 12 місяців темпи зростання споживчих цін зростуть до 7% у річному вимірі (у першому кварталі - 5,1%). Більша частина опитаних підприємств вважають, що інфляція буде менш як 7,5%.

"Кожен п'ятий респондент очікує інфляцію в межах 7,6-10,0%. Вагомим фактором впливу на інфляцію підприємці називають збільшення витрат на виробництво", - сказано в повідомленні.

За даними НБУ, бізнес очікує суттєвого послаблення національної валюти. Середнє значення обмінного курсу, яке респонденти очікують через 12 місяців, становить 28,28 гривні/долар США (у попередньому кварталі - 26,01 гривні/долар США).

"Вперше з першого кварталу 2016 року підприємства очікують скорочення обсягів виробництва товарів і послуг в Україні. Майже половина підприємств очікує гіршої динаміки, і лише кожна сьома компанія - зростання виробництва. Найвагомішим чинником, який обмежуватиме здатність підприємств збільшувати виробництво, опитані компанії вважають недостатній попит", - відзначили в Нацбанку.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України прогнозує, що в II кварталі 2020 року відбудеться поглиблення падіння реального валового внутрішнього продукту України здебільшого через дії карантинних обмежень протягом всього кварталу.