Дубінський: Кабінет міністрів не помічає народних депутатів / фото УНІАН

Неголосування за проект бюджету пов'язане з тим, що правки депутатів, які до цього бюджету подані, взагалі не враховані.

Таке пояснення зриву бюджетного процесу в ефірі телеканалу "112 Україна" дав народний депутат Олександр Дубінський.

"Кабінет Шмигаля поводиться, як і на початку каденції, коли будь-які звернення депутатів просто ігнорувалися. Тобто найнятий парламентом на роботу Кабінет міністрів не помічає свого роботодавця. Він подає бюджет до парламенту і хоче, щоб ми проголосували. При цьому наші поправки не враховуються і ми не голосуємо", - заявив політик.

Відео дня

Те, що зараз немає голосів, пов'язане з непрофесіоналізмом прем'єр-міністра Шмигаля і міністра фінансів Марченка.

"Їхні дії спрямовані на те, щоб протягнути той бюджет, який вигідний особисто їм, а не країні. Шмигаль називає цей проект "Бюджет можливостей", але забуває додати третє слово: це "бюджет можливостей вкрасти" для конкретних осіб. А для решти країни – це бюджет дефіциту, скорочення можливостей для розвитку та шляхи до підвищення податків", - вважає Дубінський.

Читайте такожКомітет Ради не зміг розглянути проект держбюджету-2021

Верстаючи бюджет із 300-мільярдним дефіцитом, потрібно знаходити шляхи його погашення.

"Так як джерел немає, то залишається тільки підвищувати податки. А це означає підвищення тарифів. Таким чином, люди будуть більше платити, компенсуючи недонадходження до бюджету від митниці, податкової та інших структур, які повинні збирати гроші, а Кабмін повинен їх контролювати", - говорить політик.

На його думку, баланс влади полягає в тому, що міністри як менеджери пропонують проект бюджету, а парламент як орган, який легітимізує і приймає цей Кошторис, вносить пропозиції.

"Коли в бюджеті не передбачені гроші на освіту або медицину, зате є 420 мільйонів, щоб повернути Ахметову за те, що він вирішив більше не орендувати у держави "Добропіллявугілля", тоді виникає питання, навіщо за цей бюджет голосувати. Так що це не саботаж, це реальна оцінка непрофесіоналізму і неготовності чинного Кабінету Міністрів в принципі верстати який-небудь бюджет. І якщо хтось в уряді думає, що на парламент звертати увагу не потрібно, то він глибоко помиляється. Так не буде", - заявив депутат.