Ілюстрація REUTERS

Бюро економічного аналізу США відзвітувало про падіння реального ВВП на 32,9% за підсумками другого кварталу 2020 року щодо попереднього кварталу в перерахунку на річні темпи.

Про це пише Bloomberg.

Читайте такожКонгрес США звинуватив технологічних гігантів у зловживанні владою

Відео дня

Обвал ВВП США

За більш традиційною методикою підрахунку ВВП США знизився на 9,5% у другому кварталі у порівнянні з першим.

Наголошується, що це найбільше падіння ВВП за підсумками кварталу з 1947 року (коли уряд США почав збирати таку статистику). Раніше аналітики пророкували падіння за підсумками другого кварталу на 34-35% в перерахунку на річну динаміку.

Споживання домогосподарств, яке дає дві третини ВВП скоротився в річному вирахуванні на 34,6%.

Причина падіння

Потужне падіння стало результатом рішення влади США пригальмувати частину економіки на тлі пандемії. Карантин в США був введений в березні-квітні, проте вже в травні-червні його стали поступово скасовувати в деяких штатах.

За словами старшого економіста Capital Economics Ендрю Хантера, істотне зростання ділової активності в травні та червні підготувало грунт для відчутного зростання ВВП у третьому кварталі.

«Однак, у зв'язку з тим, що недавнє відновлення випадків зараження вірусом стало чинити тиск на економіку в липні, подальше V-подібне відновлення малоймовірно», — додав Хантер.

Прогнози

  • Бюджетне управління Конгресу США прогнозує, що для відновлення після викликаного пандемією кризи американській економіці знадобиться близько 10 років.
  • У квітні 2020 року в Morgan Stanley прогнозували, що у 2020 році економіка США скоротиться на 5,5% і це буде самим різким обвалом з 1946 року. Очікувалося, що безробіття в США в другому кварталі досягне піку 15,7%. Хоча раніше економісти банку очікували, що показник не перевищить 12,8%. Кумулятивна втрата робочих місць досягне 21 мільйона.
  • Прогнози, опубліковані Бюджетною службою Конгресу, говорили про те, що ВВП США скоротиться більш ніж на 7% у другому кварталі на тлі посилення пандемії коронавірус.