Експерт зазначив, що панікувати українцям через курс валют не варто / фото УНІАН

Введення Національним банком режиму гнучкого курсу гривні може призвести в наступні дні до подорожчання долару в обмінниках, проте це не триватиме довго. Про це в коментарі УНІАН розповів начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий.

"Ми припускаємо, що протягом кількох днів курсові показники в обмінних пунктах можуть зрости. Однак панікувати громадянам не варто: очікується, що вже за 1-1,5 тижня ситуація вгамується", - сказав експерт.

Як пояснив банкір, новий курсовий режим означає, що НБУ "відпускає" курс міжбанку, на якому почнуть діяти закони економіки - формування курсу відбуватиметься в парадигмі попиту та пропозиції.

Відео дня

Якщо, наприклад, попит перевищить пропозицію, то це призведе до зростання курсу на міжбанку. Водночас НБУ залишає за собою можливість регулювати баланс між попитом і пропозицією, щоб, якщо стане потрібно, оперативно втручатися та запобігати негативним явищам.

"Зауважу: всі попередні кроки НБУ з лібералізації ринку були досить вдалими та ефективними. Саме тому на ринку є переконання, що "гнучкий курс", як перехідний етап від фіксованого до ринкового курсу, також може виявитися досить вдалим", - сказав Лєсовий.

"Зараз я б порадив громадянам утриматися від якихось поспішних рішень щодо скуповування валюти. Варто пам’ятати, що обмінні пункти можуть грати на настроях громадян, розпалюючи ажіотаж", - додав експерт.

Впровадження режиму гнучкості курсу долара

Як повідомляв УНІАН, Національний банк з 3 жовтня скасовує фіксований валютний курсу. При цьому в Україні запроваджується режим керованої гнучкості обмінного курсу, за якого НБУ продовжить ретельно контролювати ситуацію на валютному ринку. Даний режим не означає плаваючого курсоутворення, яке було в Україні до початку повномасштабного вторгнення.

У перший день повномасштабної війни в Україні офіційний курс гривні до долара був зафіксований на рівні 29,25 грн/дол., з липня 2022 року він складав 36,57 грн/дол.

Вас також можуть зацікавити новини: