Глава ФДМ Дмитро Сенниченко / фото УНІАН

Фонд державного майна України направив запити до правоохоронних та інших державних органів з тим, щоб з'ясувати походження коштів ТОВ «Смартленд», яке виграло аукціон з продажу готелю «Дніпро» в центрі Києва.

Про це на сторінці в Facebook написав Дмитро Сенниченко, голова Фонду держмайна.

Читайте такожПочаткова ціна збільшилася в 14 разів, а покупець взяв на себе низку зобов'язань: деталі приватизації готелю "Дніпро"

Відео дня

Перевіряє походження коштів

Він підкреслив, що українське законодавство забороняє інвестувати в українські активи гроші, мають російське походження. Сам інвестор не може бути з країни-агресора.

Інвестор, який виграв аукціон, пройде перевірку на відповідність вимогам законодавства. Щоб з'ясувати походження коштів, Фонд державного майна України направив відповідні запити до правоохоронних та інших державних органів.

Після того, як вони дадуть відповідь, Фонд держмайна прийме рішення щодо того, чи підписувати договір купівлі-продажу з переможцем аукціону.

«Якщо раптом з'ясується, що переможець аукціону - росіянин, або ж його капітал має російське чи будь-яке інше сумнівне походження, Фонд держмайна не укладе з ним договір купівлі-продажу. Це наше право та обов'язок: не допускати російський і сумнівний капітал в приватизовані державні підприємства», - сказав Сенниченко.

Що буде, якщо угоду скасують

Відповідно до процедури, переможцем аукціону буде визнано учасника, який показав другий результат, тобто запропонував найвищу суму, не рахуючи "забракованого" в ході перевірки учасника.

До нового переможця аукціону буде застосована аналогічна процедура перевірки.

Незалежно від результатів перевірки, застава за участь в аукціоні в сумі 10% від стартової ціни активу учасникам не повертається.

«У конкретному випадку з готелем: якщо виявиться, що до купівлі якось причетні росіяни або об'єкти інших заборон, то в активі їм відмовлять, але близько 8 млн гривень внесеної ними застави в будь-якому разі залишиться в державній скарбниці. Непогане покарання за зухвалість», - додав Сенниченко.

Готель «Дніпро»: як змінювалась ціна

У лютому Фонд держмайна планував виставити на аукціон готель «Дніпро», розташований на Європейській площі в Києві, зі стартовою ціною в 10 млн доларів.

Пізніше стартова ціна знизилася до 81 млн грн. Стартова ціна готелю після початку онлайн-аукціону з його продажу зросла до 711 мільйонів гривень.

У підсумку готель був проданий за 1 млрд 111 млн 111 тис. 222,22 грн, тоді як стартова ціна об'єкта становила 81 млн грн.