Ілюстрація REUTERS

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) прогнозує падіння ВВП України у 2020 році на 4,5% з подальшим зростанням у 2021 році на 5%.

Читайте такожПадіння економіки України поглибилося: ВВП у першому кварталі скоротилося на 1,2%

Про це сказано в повідомленні банку, опублікованому на його сайті.

Відео дня

В ЄБРР наголосили, що комбінація скорочення зовнішнього і внутрішнього попиту через вжиті в Україні та в інших країнах заходів карантину має негативний вплив на українські сектори виробництва товарів і послуг.

Згідно зі звітом ЄБРР, скорочення надходжень від трудових мігрантів також матиме негативний вплив на доходи українців.

Як повідомляв УНІАН, за прогнозом голови Національного банку України Якова Смолія, українська економіка, після падіння цього року на 5%, у наступні кілька років може зростати на 4% щорічно.

Національний банк у квітні погіршив оцінку динаміки реального зростання ВВП України на 2020 рік з 3,5% зростання до 5% падіння.

Довідка УНІАН. ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні. З початку своєї діяльності в нашій країні в 1993 році банк сукупно виділив понад 14,54 млрд євро на користь понад 460 проектів.

У 2019 банк інвестував понад 1,1 млрд євро в 51 проект у державному і приватному секторі України.

Європейський банк реконструкції і розвитку впродовж 2020-2021 років виділить 21 млрд євро для підтримки економік країн-клієнтів у боротьбі з наслідками кризи, викликаної пандемією коронавірусу.