У Мінекономіки розповіли, що чекає на ВВП України у 2021 році

Петрашко зазначив, що міністерство не відмовляється від свого прогнозу щодо зростання ВВП.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства не відмовляється від прогнозованого зростання валового внутрішнього продукту України на 4,6% у 2021 році.

Про це заявив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Читайте такожМінекономіки прогнозує падіння ВВП України

"У нас план на 2021 рік – зростання у 4,6%. Він з'явиться завдяки різним факторам. По-перше, в листопаді та грудні ми бачимо відновлення певних секторів. Ми бачимо відновлення галузі будівництва, яке є одним з базових драйверів для всієї економіки. Внутрішній товарообіг зростає - це дуже важливо, тому що означає, що у нас не відбулося падіння обсягів. Тобто, люди переключилися на отримання продукції з інших джерел. Вантажоперевезення - "Укрзалізниця" в листопаді та грудні реєструє зростання перевезення вантажів залізницею", - сказав він.

Міністр зазначив, що зараз негативні тенденції спостерігаються в таких галузях економіки як пасажироперевезення, трубопровідний транспорт та транспортування газу.

Що цьому передувало

  • 11 січня 2021 року Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства прогнозувало падіння ВВП України на 3% за підсумками першого кварталу 2021 року.
  • За підсумками 11 місяців 2020 року Мінекономіки орієнтовно оцінювало зменшення обсягів ВВП на рівні 4,7%, що в цілому відповідало прогнозованій тенденції.
  • 29 грудня 2020 року Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства прогнозувало зростання валового внутрішнього продукту України в 4,6% у 2021 році.
  • 18 грудня 2020 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив про те, що падіння вітчизняної економіки за підсумками 2020 року становитиме не більше 5% валового внутрішнього продукту.
  • Падіння валового внутрішнього продукту України за підсумками десяти місяців 2020 року сповільнилося до 5,2% після падіння на 5,5% за підсумками січня-вересня.