Харківський "Електроважмаш" може укласти контракти на кілька мільярдів гривень

На даний момент на підприємстві реалізується програма фінансового оздоровлення.

Стало відомо, що Харківський завод "Електроважмаш" має шанси на отримання контрактів всередині країни і за кордоном на кілька мільярдів гривень.

Про це повідомляється в статті на "РБК-Україна”

Читайте такожЗа два дні на "Електроважмаші" повністю погасили борги по зарплатах на 40 мільйонів гривень

"Контракти всередині країни можуть забезпечити близько 2,5 млрд грн щорічно. У найближчі кілька років "ЕВМ" буде забезпечений контрактами на модернізацію українських гідроелектростанцій спільно з АТ "Турбоатом" за програмою, що фінансується ЄБРР. На початку березня керівництво "ЕВМ" і "Турбоатома" вже зустрічалися, щоб обговорити подальшу співпрацю в цьому напрямку-виробництві трьох нових гідротурбін і генераторів Дністровської ГАЕС", - йдеться в тексті.

Крім цього, вперше за 5 років "ЕВМ" проходить сертифікацію для участі в модернізації та оновленні рухомих складів "Укрзалізниці". 

Великі перспективи у заводу і на зовнішньому ринку. Ведуться переговори про модернізацію АЕС і ТЕС Індії, Таджикистану, Казахстану, а також країнами Європи. 

“У Європі великий потенціал у ринків Польщі, Литви та Болгарії. На зустрічі з "Турбоатомом" зокрема обговорювалася модернізація Литовської ГАЕС "Круоніс", казахської ТЕС Аксу. Сукупні можливості для експорту - близько 6 млрд грн в найближчі 3-4 роки", - вважає автор. 

Велику роль відіграє й оновлення системи закупівель, яке було проведено минулого року. Так, ліквідація існуючих раніше корупційних схем дозволила знизити ціни закупівлі сировини та матеріалів на 6 - 30%, при цьому ціни готової продукції на експорт зросли в середньому на 24%.

Автор вважає, що остаточний вихід "Електроважмашу" з кризи займе ще деякий час, але у підприємства є всі можливості для нормального існування. 

Нагадаємо, що "Електроважмаш" передали в управління Фонду держмайна в кінці 2019 року без обігових коштів. Попереднє керівництво на чолі з Дмитром Костюком накопичило багатомільярдні заборгованості перед "Укрексімбанком" і "Ощадбанком", а також постачальниками сировини та матеріалів. Розслідуванням дій екс-менеджменту займається НАБУ.

На цей час на підприємстві реалізується програма фінансового оздоровлення.

Як повідомлялося раніше, 2 березня на "Електроважмаші" виплачені багатомільйонні борги по заробітних платах перед працівниками заводу. Підприємство також має отримати близько 340 млн гривень індексації за контрактами з Укргідроенерго.