Гендиректор Apple Тім Кук / REUTERS

Статки генерального директора Apple Тіма Кука перевищили 1 мільярд доларів внаслідок наближення ринкової капіталізації компанії до нового вражаючого рубежу у 2 трильйони доларів.

Читайте такожApple стала найдорожчою компанією світу, випередивши Saudi Aramco

Про це повідомляє портал ITC.ua з посиланням на дослідження Bloomberg.

Відео дня

Зазначається, що для досягнення статусу гендиректора-мільярдера Куку знадобилося дев'ять років.

"На початку серпня 2018 року Apple стала першою в США публічною компанією вартістю 1 трильйон доларів, після чого вона то втрачала, то повертала, то знову поступалася лідерством. Акції виробника iPhone помітно подорожчали після рекордних квартальних результатів, в результаті чого компанія знову захопила лідерство в рейтингу найдорожчих публічних компаній світу ", - йдеться в повідомленні.

За підсумками минулого тижня акції Apple подорожчали на 5%, в результаті чого ринкова капіталізація компанії сягнула 1,928 трильйона доларів. Зараз Apple знаходиться буквально за крок від отримання статусу першої публічною компанією з ринковою капіталізацією у 2 трильйони доларів. Після смерті співзасновника Apple Стів Джобс у 2011 році ринкова вартість компанії становила 350 мільярдів доларів.

За даними Bloomberg, Тім Кук володіє 0,02% всіх акцій Apple, або 847 969 штук, загальна вартість яких за поточним курсом становить 375 мільйонів доларів. Ще 650 мільйонів доларів - це доходи від попереднього продажу акцій, дивіденди та інші бонуси. В цілому виходить 1,025 мільярда доларів.

У свій перший день на посаді гендиректора Apple Тім Кук отримав великий пакет акцій з обмеженим правом продажу. Такі бонуси, що виплачуються акціями, Кук отримував щорічно в залежності від досягнення тих чи інших цілей. Якщо голова Apple не допустить різкого зниження вартості акцій компанії в серпні 2020 року, то зможе отримати черговий бонус у вигляді 560 тисяч цінних паперів компанії. Як зазначає Bloomberg, приблизно половина їх вартості буде витрачена на сплату податків, але решта збільшить статки Кука ще на 100 мільйонів доларів.

Серед великої п'ятірки світових технологічних компаній FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix і Google) генеральний директор Apple Тім Кук був єдиним зі статками менш як 1 мільярд доларів. Решта ж лідерів ТехноГігант (Джефф Безос, Сундар Пічаї, Рід Гастінгс і Марк Цукерберг) давно є мільярдерами, а голова Amazon Безос - й взагалі найбагатша людина у світі, його статки оцінюються в 189,8 мільярда доларів.

У 2015 році Тім Кук заявив, що більшу частину свого статку планує пожертвувати на благодійність. І він уже роздав акцій Apple на суму 1 мільйон доларів.