Ілюстрація REUTERS

Внаслідок карантинних обмежень для подолання пандемії та глобальної кризи, українська економіка скоротиться на 5% у 2020 році, але відновить зростання на рівні близько 4% в наступні роки.

Читайте такожFitch погіршив прогноз рейтингу дефолту України в іноземній валюті

Як повідомляється в матеріалах НБУ, негативний вплив пандемії на українську економіку очікується відносно короткостроковим, але досить потужним. "Карантинні заходи вже зменшили ділову активність, споживання і зайнятість населення. Скорочення глобального попиту також обмежує можливості експорту країни. За нашими оцінками, вплив цих факторів на економіку відчутно позначиться протягом другого кварталу цього року", - йдеться в матеріалах НБУ.

Відео дня

Зазначається, що поступове скасування карантину приведе до відновлення української економіки в другому півріччі 2020 року. Цьому сприятиме також м'яка фіскальна і монетарна політика. Збільшення урядом бюджетних видатків на подолання кризи і заходи Національного банку з підтримки банківської системи зменшать негативний вплив пандемії на економіку.

Як повідомляв УНІАН, зростання реального ВВП України в четвертому кварталі 2019 року в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року становило 1,5%, сповільнившись з 4,1% в аналогічному вираженні кварталом раніше.

За даними Мінекономіки, в січні-лютому 2020 року падіння ВВП становило 0,2%.

У міністерстві очікують, що коронавірус і заходи боротьби з ним матимуть серйозні наслідки для вітчизняної економіки, особливо в першому півріччі.

Кабінет міністрів в кінці березня погіршив прогноз щодо інфляції, зарплати й валового внутрішнього продукту в раніше опублікованому макроекономічному прогнозі на 2020 рік. Зокрема, згідно з оновленим прогнозом, рівень інфляції зросте до 11,6% з 8,7%, а ВВП України в річному вираженні впаде на 4,8% з раніше прогнозованих 3,9%.

Ключовий кредитор України Міжнародний валютний фонд прогнозує падіння економіки нашої країни в поточному році на 7,7%.

Світовий банк погіршив прогноз для економіки України, очікуючи її падіння у 2020 році на 3,5%.