Ілюстрація REUTERS

Національний банк України переглянув прогноз падіння реального ВВП у 2020 році, обумовленого коронакризою, з 5% до 6%.

Про це заявив голова НБУ Кирило Шевченко під час брифінгу.

Читайте такожВВП України скоротився майже на 6% - Мінекономіки

Відео дня

Глибоке падіння вже позаду

"Глибоке падіння залишилося позаду - у другому кварталі. У другому півріччі 2020 року економіка почала відновлення. Пом'якшення карантину сприяє пожвавленню ділової активності. До повноцінної роботи вже повернулися більшість підприємств найбільш постраждалого під час коронакризиси сектора послуг. Ситуація на ринку праці, хоча і залишається гіршою за докризову, втім демонструє ознаки стабілізації", - заявив Шевченко.

Заохочувальні заходи

"Заохочувальні заходи Національного банку, кредитні канікули, податкові пільги та розширення бюджетної допомоги з безробіття додатково підтримали бізнес-активність і приватне споживання", - додав він.

Прогноз

"Враховуючи високий рівень невизначеності щодо поширення коронавірусу, громадяни та підприємства, ймовірно, і надалі будуть досить стриманими у своїх споживчих та інвестиційних рішеннях. Повільний вихід з кризи інших країн, включаючи наших торгових партнерів, також обмежує можливості прискорення відновлення економіки", - додали в НБУ.

У Нацбанку прогнозують, що економіка в наступні роки повернеться до зростання на рівні близько 4%.

Як розвивалися події

Національний банк України з 12 червня 2020 року знизив облікову ставкудо історичного мінімуму в 6% річних.

23 липня 2020 року Національний банк України зберіг облікову ставку на колишньому рівні - 6% річних після того, як в червні знизив її в восьмий раз поспіль - до історичного мінімуму.