Востаннє інфляція була нижчою за нинішню ще у 2013 році / фото УНІАН Володимир Гонтар

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства очікують зростання інфляції в Україні з початку 2021 року, не зважаючи на її нинішні низькі показники.

Про це повідомляється в огляді інфляції за серпень 2020 року, опублікованому на сайті Мінекономіки.

Читайте такожУкраїна може знову зіткнутися з необхідністю урізати бюджет - експерт

Відео дня

Ціни

"У серпні 2020 року, як і очікувалося, споживчі ціни продовжували сезонно знижуватися. За підсумками місяця дефляція склала 0,2%. Однак у річному обчисленні зростання цін кілька прискорився до 2,5% (2,4% в липні), що, в основному, стало наслідком серпневого підвищення вартості комунальних послуг (через значне подорожчання природного газу на 37,7%)", - сказано в огляді.

У Мінекономіки повідомили, що зростання цін з початку року склало 1,2% і було рекордно низьким для реалій останніх років.

Прогноз

Відзначається, що зараз, попри певне пом'якшення, з точки зору попередження інфляційних ризиків, політики Національного банку, цінова динаміка знаходиться в прогнозованому тренді (5,9% на кінець року) і відповідає загальній тенденції позитивного розвитку економіки.

«Надалі слід очікувати, що процес поступового насичення економіки грошима з метою її пожвавлення, очевидно, сформує більш вагомий тиск на цінову динаміку в результаті накопичувального ефекту, який, швидше за все, істотно проявиться лише на початку наступного року», - сказано в огляді.

Попередні показники

Водночас в Мінекономіки підкреслюють, востаннє інфляція була нижче нинішньої ще у 2013 році, коли була зафіксована дефляція на рівні 0,6%.

У річному обчисленні інфляція за підсумками серпня становить 2,5% і також залишається вдвічі нижче цільового рівня.

У Мінекономіки зазначили, що в серпні майже по всіх товарах і послугах спостерігалося сезонне уповільнення зростання цін або їх зниження, за винятком природного газу для потреб населення, хоча в цілому ціна на нього була нижчою, ніж минулого року.

Проект Державного бюджету на 2021 рік, затверджений Кабінетом міністрів, побудований на прогнозі інфляції в 7,3%.

Зростання інфляції

  • 3 серпня 2020 року Національний банк України підвищив прогноз інфляції в Україні у 2020 році до 6% з 4,8%, прогнозованих раніше, залишившись при цьому в цільовому діапазоні 5% +/- 1 п. п.
  • За даними Держстату, споживча інфляція в Україні в липні 2020 року в річному вираженні - у порівнянні з липнем 2019 року - склала 2,4%, як і в червні поточного року.
  • Національний банк України прогнозує входження інфляції в цільовий діапазон 5% +/-1 процентний пункт до кінця року у зв'язку з поступовим відновленням світової економіки та зростанням цін на енергоресурси.
  • Інфляція в Україні у 2019 році сповільнилася до 4,1% і стала мінімальною за останні 6 років.