Ілюстрація REUTERS

У США близько 26 мільйонів осіб подали заявки на допомогу з безробіття за п'ять тижнів, що минули з моменту початку спалаху коронавірусу, який змусив закритися мільйони компаній. Починаючи з середини березня, роботу втратив кожен шостий працівник, що є найгіршим показником за всю історію спостережень. Економісти прогнозують, що у квітні рівень безробіття може сягнути 20%.

Читайте такожКарантин б'є по економіці: у Євросоюзі під загрозою 59 мільйонів робочих місць

Величезна кількість скорочень робочих місць потягла економіку США в найгіршу кризу з часів Великої депресії 1930-х років. Деякі економісти говорять, що обсяг виробництва в країні може скоротитися вдвічі у порівнянні з рівнем часів Великої рецесії, яка закінчилася у 2009 році, пише "Голос Америки".

Відео дня

Адміністративні заходи, вжиті для боротьби з епідемією, викликали бурхливі протестні дії в кількох столицях штатів. Натовпи людей вимагали від влади відновлення діяльності підприємств. Деякі губернатори почали послаблювати обмеження, попри попередження епідеміологів про те, що послаблювати обмеження поки рано, інакше це може призвести до зростання заражень. У Джорджії вже в п'ятницю можуть відкрити тренажерні зали, перукарські та боулінг-клуби. У Техасі відкрили доступ відвідувачів у парки.

Однак, ці вибіркові послаблення не призведуть до зростання робочих місць, особливо якщо американці віддадуть перевагу сидіти двома. Велика частина жителів країни вважають за краще сидіти вдома і згодні з тим, що скасування правила соціального дистанціювання може бути небезпечним. Крім того, багато малих компаній, які не змогли отримати кредити за федеральною програмою допомоги, звільнять ще більше співробітників.

Загальна кількість людей, які отримують допомогу з безробіття, досягла рекордних 16 мільйонів, перевищивши попередній максимум у 12 мільйонів, встановлений у 2010 році, відразу після закінчення рецесії 2008-2009 років. Ця цифра показує лише тих людей, які зуміли вчасно подати заявки на одержання допомоги з безробіття та в яких ці заявки були схвалені.

У деяких штатах багато звільнених працівників стикаються з перешкодами під час спроби подати заяву на отримання допомоги. Серед них мільйони фрілансерів, підрядників, робочих та самозайнятих людей – ці категорії працівників вперше в історії зараз мають право на допомогу з безробіття.

Раптові й масштабні звільнення відбулися майже у всіх галузях економіки. За оцінками економістів Федеральної резервної системи, найбільше робочих місць скоротилося в готелях і ресторанах - 4 мільйони з 15 лютого. Це майже третина всіх людей, що працюють в цій галузі. У будівельному секторі роботу втратили 9% від загальної кількості співробітників

Економісти з жахом очікують публікації квітневого звіту Міністерства праці про ринок робочих місць. Економісти JPMorgan прогнозують втрату 25 мільйонів робочих місць. Це майже втричі більше, ніж за весь період Великої рецесії.

Федеральний пакет допомоги на суму більше 2-х трильйонів доларів, підписаний президентом минулого місяця, дозволив мільйонам великих компаній, підрядників та самозайнятим людям отримати право на допомогу з безробіття. Але більшості штатів ще належить схвалити заяви на допомогу з безробіття – для цього необхідно терміново перепрограмувати спеціалізовані сайти для подачі заявок, які впали від раптового напливу відвідувачів. В результаті багато людей, що втратили роботу, не вважаються звільненими.